Kako napraviti rižino brašno

Kako napraviti rižino brašno i njegove koristi

Rižina brašna su odlična zamjena ostalim brašnima jer rižino brašno ne sadrži gluten, pa osobe koje su alergične na gluten mogu koristiti rižino brašno u svojoj prehrani. Iako kod upotrebe rižinog brašna je potrebno u receptima koristiti više tekućine nego kod običnog brašna svakako je zdravije za osobe koje ne podnose gluten. Ova vrsta brašna je bogata ugljikohidratima, a zdravije je koristiti smeđu nego bijelu rižu.

Rižino je brašno povoljno za dječju ishranu jer je blago, ima gustu strukturu, neutralnu aromu i može se kombinirati u slatkimi slanim receptima za pripremu jela od rižinog brašna. Mogu se pripremati kašice uz dodatak raznog voća ili povrća, domaći puding, pire od rižinog brašna umjesto od krumpira, te se također može korisititi kao vezivno sredstvo kod pripreme raznih umaka i variva.

Ovo brašno ovisno o načinu kako ćete pripremiti smjesu, samljeti ga na fino ili na krupnije možete ga korisititi u raznim receptima i možete biti sigurni da koristite zdravu namirnicu.

Kako samljeti rižino brašno

Da bi se riža mogla samljeti potreban vam je malo jači blender jer su zrna riže poprično tvrda, no moguće je rižu prethodno pripremiti da omekša. Potrebno vam je do 4 šalice riže koju ćete prethodno natopiti vodom kako bi zrna riže omekšala. Prvo rižu operite dva puta u vodi, a kod trećeg pranja ostavite rižu u vodi barem tri sata da omekša kako biste lakše samljeli ruži i dobili rižino brašno.

Prije mljevenja rižu ocijedite i osušite na pamučnoj krpi barem pola sata kako bi se uklonio višak vode. Tako posušenu rižu stavite u blender, te miksajte oko 4 minute, ovisno koliko fino želite da vam brašno bude usitnjeno. Nakon blendanja rižino brašno možete prosijati pomoću sita kako biste dobili što sitnije čestice brašna.

Višak brašna možete spremiti u hermetički zatvorenu posudu kako ne bi pljesnivilo, te tako ga možete hermetički zatvorenog korisititi narednih pet mjeseci ako ga dobro zatvorite bez pristupa zraka.

Kako koristiti rižino brašno

Rižino brašno se u svijetu najviše koristi u indijskoj kuhinji u raznim receptima na razne načine. Sve što radite sa običnim pšeničnim i drugim vrstima brašna možete raditi i sa rižinim brašnom. Ovo se brašno može korisiti za zgrušnjavanje umaka i variva, juha jer je njegova tekstura puno gušća nego kod običnog brašna koje inače koristimo u svom domu, stoga postepeno dodavajte brašno od riže kako ne biste dobili pregustu teksturu variva ili juhe.

Velika primjena brašna od riže je i u prehrani osoba koje imaju netoleranciju na gluten jer rižino brašno ne sadrži gluten, a bogato je ugljikoidratima. S obzirom da je okus i miris rižinog brašna vrlo neutralan ova namirnica ima veliku primjenu i u prehrani male djece u izradi kašica, pirea, pudinga kojima se mogu dodati slani ali i slatki dodaci.

Brašno od riže se može koristiti i za izradu tjestenine, te se kod izrade tjestenine može korisiti krupnije samljeveno brašno od riže. Ovo je bražno izuzetno zdravo ako koristite smeđu rižu jer smeđa riže sadrži manje masti i bjelančevina te na taj način osigurati zdrav obrok koji će blagotovrno djelovati na probavni sustav.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori