Kako napraviti mliječni kruh

Što je mliječni kruh?

Ukoliko niste do sada čuli za mliječni kruh koji je poznat kao Tangzhong kruh ili Hokkaido kruh, onda je vrijeme da se upoznate s ovom japanskom metodom pripreme domaćeg kruha. Ono što razlikuje ovu vrstu domaćeg kruha od drugih, klasičnih vrsta kruha je po tome što je ovaj kruh mekši, sočniji i ima mliječni okus, a tajna pripreme ovog kruha leži u tangzhong starteru, odnosno pripravku koji se priprema s kombinacijom brašna te mlijeka i/ili vode. Potom se pripravaka dodaje sastojcima za tijesto, s čime se želira škrob iz brašno i zbog čega brašno može dva puta više upiti mlijeko odnosno vodu nego što bi to inače moglo. Na taj način se tijesto lakše mijesi i mliječni kruh može više dignuti tokom pečenja zbog većeg udjela tekućine. Kao rezultat, kruh je sočniji i mekši. Tangzhong starter se može ubaciti u bilo koji recept za peciva i kruh, te ih učiniti sočnijima i mekšima.

Sastojci za mliječni kruh

Tangzhong starter je odlični pripravak koji možete dodati bilo kojem receptu za kruh i pecivo, te možete pretvoriti svaki kruh u mliječni kruh za kojima će svi poludjeti. Na ovaj način možete svaki put uživati u ukusnim i sočnim pecivima i šnitama kruha koji će imati okus i miris kao da ste ih upravo kupili u ukusnoj pekarni. Recept za mlijećni kruh je veoma jednostavan i možete ga lako uklopiti u bilo koji recept za kruh ili peciva. Sastojci koji će Vam trebati za tangzhong starter su 100 grama mlijeka, ili kombinacija mlijeka i vode u omjeru 50: 50, te 20 grama glatkog brašna. Sastojci koji su potrebni za tijesto su Vam 300 grama glatkog brašna, 7 grama suhog kvasca, 60 grama šećera, prstohvat soli, 140 grama toplog mlijeka, 1 jaje i 60 grama maslaca. Od sastojaka koji će Vam trebati za premazivanje tijesta su 1 jaje i 15 grama mlijeka.

Recept za mliječni kruh

Za početak, prvo trebate pripremiti tangzhong starter za mliječni kruh. U malom loncu pomiješajte mlijeko i glatko brašno dok ne nestanu sve grudice, te potom stavite ga kuhati na laganoj vatri 3 do 5 minuta dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. Tokom kuhanja cijelo vrijeme miješajte. Kada se skuha, premjestite tangzhong u posudu i ostavite ga da se ohladi. Potom pomiješajte tangzhong sa suhim sastojcima. Mlijeko i maslac zagrijte u loncu, te potom ih maknite s vatre i ubacite jaje i sve dobro pomutite i ubacite suhim sastojcima. Oblikujte tijesto u loptu i ostavite ga da se malo odmori u prekrivrenoj posudi minimalno 60 minuta dok se ne udvostruči volumen i nabubri. Nakon toga, pobrašnite radnu površinu i zamijesite tijesto te ga podijelite na 4 jednaka dijela i oblikujte rolice. Stavite ih u kalup za mliječni kruh koji je pokriven s papirom za pečenje. Potom pokrijte kalupe s krpom i ostavite 40 do 50 minuta. Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, i prije pečenja premažite rolice sa smjesom od jaja i mlijeka. Pecite 25 do 35 minuta i pred kraj samog pečenja i prekrijete s folijom kako vrh ne bi pregorio. Izvadite iz pećnice i stavite da se ohladi minimalno 10 minuta prije posluživanja.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori