Što je mliječni kruh?

Ukoliko niste do sada čuli za mliječni kruh koji je poznat kao Tangzhong kruh ili Hokkaido kruh, onda je vrijeme da se upoznate s ovom japanskom metodom pripreme domaćeg kruha. Ono što razlikuje ovu vrstu domaćeg kruha od drugih, klasičnih vrsta kruha je po tome što je ovaj kruh mekši, sočniji i ima mliječni okus, a tajna pripreme ovog kruha leži u tangzhong starteru, odnosno pripravku koji se priprema s kombinacijom brašna te mlijeka i/ili vode. Potom se pripravaka dodaje sastojcima za tijesto, s čime se želira škrob iz brašno i zbog čega brašno može dva puta više upiti mlijeko odnosno vodu nego što bi to inače moglo. Na taj način se tijesto lakše mijesi i mliječni kruh može više dignuti tokom pečenja zbog većeg udjela tekućine. Kao rezultat, kruh je sočniji i mekši. Tangzhong starter se može ubaciti u bilo koji recept za peciva i kruh, te ih učiniti sočnijima i mekšima.

Sastojci za mliječni kruh

Tangzhong starter je odlični pripravak koji možete dodati bilo kojem receptu za kruh i pecivo, te možete pretvoriti svaki kruh u mliječni kruh za kojima će svi poludjeti. Na ovaj način možete svaki put uživati u ukusnim i sočnim pecivima i šnitama kruha koji će imati okus i miris kao da ste ih upravo kupili u ukusnoj pekarni. Recept za mlijećni kruh je veoma jednostavan i možete ga lako uklopiti u bilo koji recept za kruh ili peciva. Sastojci koji će Vam trebati za tangzhong starter su 100 grama mlijeka, ili kombinacija mlijeka i vode u omjeru 50: 50, te 20 grama glatkog brašna. Sastojci koji su potrebni za tijesto su Vam 300 grama glatkog brašna, 7 grama suhog kvasca, 60 grama šećera, prstohvat soli, 140 grama toplog mlijeka, 1 jaje i 60 grama maslaca. Od sastojaka koji će Vam trebati za premazivanje tijesta su 1 jaje i 15 grama mlijeka.

Recept za mliječni kruh

Za početak, prvo trebate pripremiti tangzhong starter za mliječni kruh. U malom loncu pomiješajte mlijeko i glatko brašno dok ne nestanu sve grudice, te potom stavite ga kuhati na laganoj vatri 3 do 5 minuta dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. Tokom kuhanja cijelo vrijeme miješajte. Kada se skuha, premjestite tangzhong u posudu i ostavite ga da se ohladi. Potom pomiješajte tangzhong sa suhim sastojcima. Mlijeko i maslac zagrijte u loncu, te potom ih maknite s vatre i ubacite jaje i sve dobro pomutite i ubacite suhim sastojcima. Oblikujte tijesto u loptu i ostavite ga da se malo odmori u prekrivrenoj posudi minimalno 60 minuta dok se ne udvostruči volumen i nabubri. Nakon toga, pobrašnite radnu površinu i zamijesite tijesto te ga podijelite na 4 jednaka dijela i oblikujte rolice. Stavite ih u kalup za mliječni kruh koji je pokriven s papirom za pečenje. Potom pokrijte kalupe s krpom i ostavite 40 do 50 minuta. Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, i prije pečenja premažite rolice sa smjesom od jaja i mlijeka. Pecite 25 do 35 minuta i pred kraj samog pečenja i prekrijete s folijom kako vrh ne bi pregorio. Izvadite iz pećnice i stavite da se ohladi minimalno 10 minuta prije posluživanja.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori