Kako napraviti martini koktel

Date:

Kako napraviti martini koktel koji će oduševiti svakog gosta

Ovo kultno piće najprepoznatljivije je prema posebnim čašama iz kojih se ispija, kao i prema dodatku maslina. Martini je danas svakako jedan od najpopularnijih koktela na cijelome svijetu, a tome možemo zahvaliti raznim kultnim filmovima poput James Bonda. Mišljenja o podrijetlu Martinija su podijeljena, kao i o tome kako se on zapravo radi. Kako napraviti martini koktel? Tradicionalni oblik navedenog koktela sadrži gin kao i suhi vermouth koji se poslužuje veoma hladan uz ukrase koji mogu biti zelena maslina ili kriška limuna. Originalni Martini je nastao početkom prošlog stoljeća, i radio se od jednakog omjera gina kao i suhog vermoutha.

Zanimljivo je da je James Bond svoji Martini uvijek pio s vodkom, blago protresen i nikada pomiješan. Da bi znali kako napraviti Martini koktel, morate znati koje sve vrste Martinija zapravo postoje. Razlikujemo: Extra dry Martini, Dry Martini, Wet Martini. Koja je zapravo razlika u ovim vrstama Martinija? Što manje vermoutha stavljate u koktel, to je on suši. Extra dry sadrži najmanje ili ništa vermoutha, dok u Wet ide najviše. Ukoliko se odlučite raditi navedeni koktel, morate znati sljedeće: Cilj je pronaći ravnotežu između sastojaka koktela, što znači da se želi postići savršeni balans okusa.

Kako napraviti martini koktel i što vam je sve potrebno

Naveli smo kako postoje različite verzije Martini koktela. Neki preferiraju ovo piće uz gin, neki uz votku. Neki piju protreseni Martini, neki pomiješani. No, koja je zapravo razlika? U protresenom Martiniju dolazi do razrjeđivanja koktela, što znači da dolazi do smanjenog intenziteta sastojaka. Pomiješani Martini blago će sljubiti sastojke. Neki vole piti i bez miješanja, što znači da će svaki sastojak doći do izražaja. Kako napraviti Martini koktel? Postoje neka pravila kojih je poželjno se držati ako želite napraviti dobar Martini.

Prvo pravilo – Svi sastojci za izradu koktela moraju biti dobro ohlađeni kako bi okus koktela bio valjan. Drugo pravilo – Kako se servirani Martini ne bi zagrijao na sobnu temperaturu potrebno ga je servirati u čaše do 150 ml. Treće pravilo – Led i puno leda. Led će dati izražaj sastojcima koktela i održavati će temperaturu pića. Kako napraviti Martini koktel? Prije spravljanja i posluživanja važno je poslušati što gost zapravo preferira i prema tome napraviti koktel. U početku je najbolje eksperimentirati kako bi se dobio najbolji omjer okusa.

Kako napraviti martini koktel i kako ga servirati

Protreseni, promiješani, samo natočeni uz gin ili votku, uz ili bez dodataka -sve je stvar osobnog ukusa. Ovaj jednostavan koktel se može personalizirati prema svakoj želji gosta, dokle god su svi glavni sastojci hladni. Glavni recept za Martini je sasvim jednostavan: 1/6 vodke ili gina i 5/6 suhog vermoutha, uz dodatke maslina ili limuna u/na čašu. Pravi koktel majstori često će lagano stisnuti masline kako bi par kapi ušlo u koktel i obogatilo okus. Kako napraviti Martini koktel? Napravit ćete ga prema željama gostiju.

Potrebno je obratiti pažnju da li želite slatkasto masni okus ili kiselkasto suhi okus, jer prema tome birate razne sastojke za podizanje koktela na drugu razinu. Sada kada znamo kako napraviti Martini koktel, postavlja se pitanje kako se servira? Martini će se često držati u frižideru kako bi uvijek bio što hladniji. Pošto je riječ o posebnom koktelu, potrebno je da je hladnoća što dulje održiva – a ovdje su bitne čaše.

Čaše u kojima se koktel poslužuje imaju dulji stalak i širi gornji dio. Razlog ovome je manja površina za zagrijavanje i veća mogućnost održavanja hladnoće pića. Zvonolik oblik čaša za posluživanje omogućuje ravnomjerni raspored za hlađenje, kao i dovoljno mjesta za led. Martini se poslužuje u čašama visokog stalka, zvonolikog oblika od 90 do 300 ml. Poželjno je da se koktel poslužuje u čašama ranga od 12 do 150 ml.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...