Kako napraviti dobar koktel

Kako je nastao i kako napraviti dobar koktel?

Koktel je mješavina alkoholnih i bezalkoholnih pića koja se obično poslužuje kao osvježavajući napitak. Sastojci koktela mogu uključivati različite vrste alkohola, sokove, sirupe, voće, začine i led, te se je lako kako napraviti dobar koktel. Postoje mnoge teorije o porijeklu koktela, ali njegovu povijest nije lako pratiti s obzirom na to kako su mnogi kokteli nastali kroz eksperimentiranje i razvoj tokom dugog vremenskog razdoblja.

Ljudi su tijekom povijesti miješali različite vrste alkohola s vodom, sokovima ili biljnim infuzijama radi poboljšanja okusa ili smanjenja jakosti pića. Primjeri takvih mješavina mogu se pronaći u drevnim kulturama poput egipatske, rimske i grčke. U 17. i 18. stoljeću, s razvojem destilacije i proizvodnje različitih alkoholnih pića, počelo se razvijati više koktela. Jedan od najranijih primjera je Old Fashioned, koji se smatra jednim od najstarijih koktela i datira iz 19. stoljeća. U razdoblju prohibicije od 1920. do 1933. godine, prodaja alkohola bila je ilegalna. Taj period potaknuo je razvoj tajnih barova i podzemne koktel kulture, te su se mnogi poznati kokteli tada razvili kako bi se prikrili loš okus ilegalno proizvedenog alkohola. U nastavku ćemo Vam otkriti kako napraviti dobar koktel kod kuće.

Kako napraviti dobar koktel i koje vrste postoje?

Prije nego što otkrijemo kako napraviti dobar koktel, prvo ćemo Vam reći malo više o tome kako se dijele kokteli. Kokteli se mogu podijeliti na nekoliko kategorija ovisno o sastojcima, načinu pripreme ili stilu.

Prema sastojcima:

  • Alkoholni kokteli sadrže barem jednu vrstu alkohola kao glavni sastojak, npr. Mojito, Cosmopolitan i Martini.
  • Bezalkoholni kokteli su pripremljeni bez alkohola i obično se baziraju na sokovima, gaziranim pićima ili toniku, npr. Shirley Temple, Virgin Mojito i Virgin Pina Colada.
  • Digestivni kokteli se poslužuju nakon obroka kako bi pomogli probavi, npr. Brandy Alexander i Sambuca con la Mosca.

Prema načinu pripreme:

  • Miješani kokteli se pripremaju miješanjem sastojaka zajedno u shakeru ili miješalici, npr. Martini, Daiquiri i Margarita.
  • Izgrađeni kokteli se grade slojevito, sastojak po sastojak, izravno u čaši, npr. Mojito, Pina Colada i Tequilu Sunrise.
  • Krepki kokteli se pripremaju miješanjem jakih alkoholnih pića bez dodatnih sastojaka, npr. Negroni i Old Fashioned.

Prema stilu:

  • Klasični kokteli su postali poznati i popularni tijekom godina, često se temelje na tradicionalnim receptima, a najpoznatiji primjeri su Martini, Mojito, Margarita, Manhattan i Cosmopolitan.
  • Tropski kokteli se povezuju s odmorima na plaži i egzotičnim okruženjima, poput Pina Colade, Mai Tai i Zombie.
  • Moderni kokteli su se pojavili u novije vrijeme i često su rezultat kreativnosti i inovacija u koktel svijetu, a neki od primjera su Espresso Martini, Pornstar Martini i Aperol Spritz.

U nastavku ćemo Vam otkriti kako napraviti dobar koktel od doma brzo i jednostavno.

Kako napraviti dobar koktel brzo i jednostavno?

Kako napraviti dobar koktel zahtijeva pažljivo mjerenje sastojaka, kvalitetne sastojke i pravilnu tehniku miješanja. Koristite visokokvalitetne alkohole, svježe sokove, svježe voće, svježe bilje i druge sastojke kako biste postigli najbolji okus. Svježi sastojci često čine razliku u kvaliteti koktela. Za pripremu koktela koristite odgovarajuće posuđe kao što su shakeri, miješalice, mjerice, čaše i slamke. Ovisno o vrsti koktela, odaberite prikladno posuđe kako biste istaknuli njegov izgled i okus. Važno je točno izmjeriti sastojke kako biste održali ravnotežu okusa. Koristite mjerne čašice ili vrč s mjernim oznakama kako biste precizno izmjerili količine alkohola, sokova, sirupa i drugih sastojaka. Postoje razne tehnike miješanja, a odabir ovisi o tome koju vrstu koktela radite. Za miješanje koktela u shakeru, dodajte sve sastojke u shaker s ledom i energično protresite nekoliko sekundi. Nakon toga procijedite koktel u pripremljenu čašu. Ako koktel sadrži sastojke koji se trebaju nježnije promiješati, poput Martini koktela, možete koristiti miješalicu. Dodajte sastojke u miješalicu s ledom i miješajte lagano nekoliko sekundi. Procijedite koktel u čašu. Nakon miješanja koktela, ukrasite ga prema receptu ili svojoj kreativnosti. Možete dodati komadić voća, krišku limuna ili naranče, grančicu svježeg bilja ili čak šarenu slamku kako biste dodali vizualnu privlačnost. Poslužite koktel u prikladnoj čaši i uživajte! Važno je eksperimentirati s različitim receptima i prilagoditi sastojke prema vlastitom ukusu. Uz malo prakse i istraživanja, kako napraviti dobar koktel više se ne bude činio kao izazov!

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori