Kako napraviti čips od banane

Date:

Ćips od banane možete napraviti na više načina

Nema skoro nijedne svježe namirnice kojoj se sušenjem ne može produžiti vijek trajanja sušenjem. U rodnim godinama se nekada sušilo skoro sve voće i povrće, jer ga se moglo više spremiti u suhom stanju, nego u ukiseljenom stanju. Iako pojam čips većina ljudi vezuje uz krumpir, on se može napraviti i od drugog povrća, a od voća je najomiljeniji onaj od jabuka. Čips od banane možete napraviti na više načina, najvažnije ga je narezati tanko.

Za čips od banane potrebno je oguljenu bananu narezati na ploškice do 0,5 centimetara, da ih ne razmljackate kod rezanja stavite ih kratko na led, do 15 minuta da se stisnu. Možete ih rezati rezalicom za jaja da dobijete jednolično narezane kolutiće. Možete ih sušiti duže vremena (par sati) u pećnici zagrijanoj na 50° – 70°C ili peći na 90°, 100°, 130°C ili čak 180° C, sa masnoćom ili bez nje (kokosovo ili maslinovo ulje), sa začinima ili bez njih (smeđi šećer, cimet, đumbir, čili).

Za čips od banane trebate limun

Kolutiće od banane morate sa svih strana provući kroz limunov sok da ne pocrne i da kada se osuše budu lijepe svjetle boje. Ako vam se limunov sok čini prejak i to ne volite, onda ga razblažite s malo vode, ali onda kolutiće ostavite malo duže u limunskoj vodi i prije pečenja ili sušenja ih dobro ocijedite u cjedilu. Uglavnom, za čips od banane trebate limun, ako ne želite dobiti čips tamno mrljavo smeđe boje.

Sporo sušeni čips od banane je zdraviji jer se može raditi i bez masnoća i ne mora se nužno raditi u pećnici. U sezoni grijanja, obložite svoje radijatore alufolijom da se ne zaflekave, možete na nju dodati papir za pečenje i na njega posložiti narezane ploškice banana. Istina je, kućom će vam se širiti miris banana, ali on se širi i iz pećnice dok okrećete ploškice, a morate ih okretati kojigod način sušenja ili pečenja primjenjivali, lakše i brže ih okrenete na vrućem radijatoru.

Kada se na čips od banane stavljaju začini

Oprezno s pečenjem ploškica banana, lako izgore ili se pretvore u hrpice voćnog karamela, naročito ako ih odjedanput uvaljate u smeđi šećer i izabrane začine, izaberite sušenje. I dileme oko toga kada se na čips od banane stavljaju začini se trebaju razbistriti, ako koristite masnoće kod sušenja ili pečenja, začine možete dodati i na kraju, na već osušene ili ispečene ploške banana, jer začini u prahu, a i kristalići smeđeg šećera dobro prianjaju na masnoću.

Ako ćete raditi čips od banane bez masnoća, jer je zdraviji, bez obzira na to da li ćete ga sušiti ili peći, pomiješajte sve začine zajedno i svaku plošku banane “umočite” u tu suhu smjesu prije polaganja na lim za pečenje ili slaganja na radijator. Aromatizirane začinima, banane će širiti još zamamnije mirise po kući dok se peku ili suše. Kada procijenite da su vaše ploškice dovoljno suhe i hrskave, pustite ih da se ohlade polako, na sobnoj temperaturi. Ohlađene čuvajte u staklenoj tegli s poklopcem. piše arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...