Kako je Zagreb dobio ime

Date:

Zagreb – ime

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske i ujedno najveći grad u zemlji po broju stanovnika. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske te ima bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina. Ime grada Zagreba potječe iz srednjeg vijeka. Legenda kaže da je ime “Zagreb” izvedeno od riječi “zagrabiti”. Prema toj priči, na brdu Gradecu, jednom od najstarijih dijelova grada, bila je naseljena zajednica. Kad su graditelji gradili katedralu, nosači kamenja su se umorili pa su mještani rekli: “Zagrabimo! ” kako bi ih potaknuli da nastave s radom. Od tada se ovo ime počelo koristiti za označavanje tog naselja. Grad ima bogatu kulturnu baštinu, s mnogim muzejima, galerijama, teatrima i povijesnim znamenitostima. Tu se nalazi i Zagrebačka katedrala, koja je jedna od najpoznatijih katedrala u Europi, te Stari grad – Gradec, čije uske ulice i povijesne zgrade odišu šarmom prošlih vremena. Također, poznat je po svojim parkovima i zelenim površinama, što ga čini ugodnim mjestom za život i posjet.

Zagreb – povijest

Povijest grada Zagreba seže unatrag tisućama godina, a grad ima bogato naslijeđe koje se razvijalo kroz različite povijesne periode. Početci naselja na području današnjeg Zagreba datiraju iz doba Rimskog Carstva. Rimski naseljenici osnovali su naselje pod imenom Andautonia na rijeci Savi. U 11. stoljeću, na brdu Gradecu, nastaje naselje koje je kasnije postalo temeljem današnjeg Zagreba. Godine 1242., Zagreb je dobio prava slobodnog kraljevskog grada od hrvatsko-ugarskog kralja Bela IV. Tijekom 16. i 17. stoljeća, Habsburška Monarhija postaje dominantna sila u regiji, a grad postaje sjedište Banske Hrvatske. Grad se širi i razvija pod Habsburzima, a u 18. stoljeću izgrađena je i Kaptolska katedrala, koja i danas dominira zagrebačkim horizontom. U 19. stoljeću, grad postaje administrativnim središtem Kraljevine Hrvatske, što je dodatno potaknulo njegov razvoj. Tijekom toga razdoblja, građene su mnoge povijesne zgrade, a Gradec i Kaptol su se spojili u jedan grad. Nakon Prvog svjetskog rata je grad Zagreb postao dijelom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je poslije postala Kraljevina Jugoslavija. Grad je i dalje rastao i modernizirao se tijekom ovog razdoblja. Za vrijeme Jugoslavije su mnoge povijesne zgrade bile obnovljene i izgrađeni su novi dijelovi grada. Nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je glavnim gradom samostalne Republike Hrvatske. Grad se dalje razvija kao kulturno, gospodarsko i političko središte zemlje. Danas je moderni europski grad s bogatom kulturnom baštinom, brojnim muzejima, galerijama, parkovima i živopisnom povijesti koja se ogleda u njegovoj arhitekturi i životu.

Zagreb – znamenitosti

Zagreb je grad bogate kulturne baštine i povijesti te Zagreb nudi mnogo zanimljivih znamenitosti za posjetitelje. Zagrebačka katedrala je impozantna katedrala smještena je na brdu Gradecu i jedna je od najvažnijih znamenitosti Zagreba. Sagrađena je u gotičkom stilu i poznata je po svojim tornjevima i bogatom unutrašnjem uređenju. Stari grad – Gradec je povijesni dio grada obiluje uskim ulicama, kamenim kućama i šarmantnim trgovima. Gradec je domaćin mnogim kulturnim i umjetničkim manifestacijama te je idealno mjesto za šetnju i istraživanje. Trg bana Josipa Jelačića je glavni trg u Zagrebu i često se smatra srcem grada. Na trgu se nalazi konjanikov kip bana Josipa Jelačića, vojnog lidera i nacionalnog junaka. Ovo je popularno mjesto za susrete i okupljanje građana i turista. Muzej Mimara je domaćin značajne kolekcije umjetnina i antikviteta, uključujući slike, skulpture, keramiku i egipatske artefakte. Muzej suvremene umjetnosti je jedan od najvažnijih muzeja suvremene umjetnosti u regiji. Nudi impresivnu zbirku modernih i suvremenih umjetničkih djela, uključujući slike, skulpture, instalacije i performanse. Botanički vrt je prekrasan vrt smješten je u centru grada i nudi miran bijeg od gradske vreve. Posjetitelji mogu istraživati različite biljne vrste i uživati u opuštajućem okruženju. Muzej Nikola Tesla je posvećen slavnom izumitelju Nikoli Tesli koji nudi uvid u njegov život i rad. Izložene su replike Teslinih izuma i mnogi dokumenti koji prikazuju njegov doprinos znanosti. Zagrebački zoološki vrt nudi priliku za upoznavanje s različitim životinjskim vrstama te je odlično za obitelji, piše arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...