Kako je nastala cedevita

Date:

Kako je nastala cedevita i kada je započela njena proizvodnja?

Povijesno gledajući, 1969-ta godina je veoma važna. Buktio je rak u Vijetnamu, prvi puta je emitiran “Leteći cirkus Monthya Pythona”, Beatles-i su harali na top ljestvicama i Neil Armstrong je prvi puta zakoračio na mjesec. Navedena godina je također bila posebna i u Hrvatskoj, jer upravo se te godine proizvela prva Cedevita. Kako je nastala Cedevita? Ideju za ovaj jedinstveni napitak dobili su tadašnji izumitelji iz farmaceutske tvrtke koju znamo pod nazivom PLIVA.

Što je zapravo Cedevita? Cedevita je zamišljena kao instant napitak koji u sebi sadrži 9 raznih vitamina. Cilj je bio stvoriti jedinstveni i brzi napitak koji će osobama pomoći pri dnevnom unosu potrebnih vitamina. Kako je nastala Cedevita? Iako možda zvuči smiješno da se Cedevita radila u Plivi, ona je u početku bila zamišljena više kao dodatak prehrani nego sok. Kada je tek izbačena na tržište (1970 godine), Cedevita se mogla kupiti samo u ljekarnama, u staklenoj ambalaži, uz posebnu mjericu za njeno doziranje.

Kako je nastala Cedevita i kako je ona postala poznata?

Kada je Cedevita tek krenula u svoju proizvodnju, ona se radila isključivo na jednome stroju. Godišnje se proizvelo oko 10 tona Cedevite, što je bilo dovoljno za 260.000 litara soka. Radi svoje popularnosti proizvodnja se povećava. 1980 godine proizvodnja raste na 2 tisuće tona godišnje. Znamo kako je nastala Cedevita, no da li se ona mijenjala s godinama? Cedevita se prvenstveno prodavala u staklenoj ambalaži i u ljekarnama. 1983 godine dolazi do promjene. Napitak će se pakirati u sada već ikonično smeđe pakiranje s narančastim poklopcem.

Osim navedenog, napitak se seli s polica ljekarna u supermarkete, a i počinju prve reklame koje prezentiraju sami napitak. 10 godina nakon prve promjene u pakiranju, Cedevita se odlučuje na novi pothvat – obiteljsko pakiranje koje sadrži 1 kg napitka. Potreba za napitkom je rasla, a sukladno tome proizvodnja se morala udvostručiti. Iako je priča kako je nastala Cedevita zanimljiva, postavlja se pitanje da li se ona i dalje proizvodi na istome mjestu? Ne. 2001 godine Cedevitu će preuzeti “Atlantic Grupa”

Kako je nastala Cedevita i gdje sve danas možemo pronaći Cedevitu?

Nakon što je Cedevita dobila novog vlasnika, njena proizvodnja se širi i ovaj napitak ide korak dalje. Možda ne zna svatko kako je nastala Cedevita, no gotovo svi znaju da je ona poznata po svom okusu naranče. Kako se širila proizvodnja, nastala je potreba za novim okusima. Osim naranče, na tržište su stavljeni okusi: Grejp, bazga i limun, limun, posebna vrsta Cedevite – Cedevita kids, menta i limun, limeta. Nakon što je ponuđena lepeza raznih okusa, Cedevita pronalazi svoji put i do raznih kafića i restorana. Uz navedeno, Cedevita izdaje i Cedevitu “To Go” u bočici, kako bi ona mogla uvijek biti uz vas.

Može se zaključiti kako je Cedevita imala popriličan put razvoja kao napitak. Sada kada znate kako je nastala Cedevita, možda ćete sljedeći puta više uživati u njenom ispijanju. Da li se onda i dalje proizvodi po originalnoj recepturi iz 1969 godine? Mnogi tvrde da je Cedevita prije imala bogatiji i puniji okus. Njena današnja proizvodnja nam i dalje daje do znanja da ona sadrži 9 vitamina i da će nas osvježiti onda kada nam je to najpotrebnije.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...