Kako izgledaju poznate galaksije

Date:

Što su i kako izgledaju poznate galaksije?

Galaksije su ogromne skupine zvijezda, plinova, prašine i tamne tvari koje se drže zajedno gravitacijskom privlačnošću. Galaksije su temeljni građevni blokovi svemira, u kojima se nalazi naša vlastita galaksija Mliječni put. Kako izgledaju poznate galaksije, one dolaze u različitim oblicima i veličinama. Postoje spiralne galaksije poput Mliječnog puta, koje imaju karakterističan spiralni oblik i centralni izbočeni dio, nazvan jezgra. Eliptične galaksije su oblika poput ovala i često su veće od spiralnih galaksija. Postoje i nepravilne galaksije, koje nemaju jasan oblik i često su manje. Galaksije su središta zvjezdane formacije i evolucije. U njima se nalaze milijarde zvijezda, među kojima su mnoge slične našem Suncu. Osim zvijezda, galaksije sadrže i velike količine plina i prašine, koje su sirovine za formiranje novih zvijezda. Galaksije su međusobno povezane gravitacijskim interakcijama, te su grupirane u skupinama koje se nazivaju galaktičkim jatima, dok veće strukture se nazivaju superjatima. U nastavku ćemo Vam reći kada i kako su nastale galaksije te kako izgledaju poznate galaksije.

Kako izgledaju poznate galaksije i kako su nastale?

Prije nego što otkrijemo kako izgledaju poznate galaksije, prvo ćemo reći kako su one nastale. Galaksije su se počele formirati relativno kratko nakon Velikog praska, što se dogodilo prije otprilike 13,8 milijardi godina. Proces formiranja galaksija bio je postupan i složen. Nakon Velikog praska, svemir je bio ispunjen vrlo vrućim plinom i energijom. Kako se svemir širio i hlađao, gustoća plina se postupno povećavala. Guste regije plina privlačile su druge dijelove plina gravitacijskom silom, stvarajući lokalne nejednakosti u gustoći. Pod utjecajem gravitacije, ove gustoće su se postepeno povećavale, što je dovelo do formiranja prvih protogalaksija i mladih zvijezda. Gravitacija je djelovala na te protogalaksije, privlačeći ih prema središtu i potičući njihovo spajanje s drugim protogalaksijama. S vremenom, te protogalaksije su se spajale i rasle, stvarajući sve veće i masivnije strukture, a to su galaksije. Ovaj je proces spajanja i razvoja trajao milijardama godina. U sljedećem dijelu ćemo Vam otkriti koje su najpoznatije galaksije i kako izgledaju poznate galaksije.

Kako izgledaju poznate galaksije i gdje se nalaze?

Kako izgledaju poznate galaksije? Postoje bezbroj galaksija u našem svemiru, a ovo su neki od najpoznatijih:

  • Naša vlastita galaksija naziva se Mliječni put. Iz unutarnje perspektive, Mliječni put izgleda kao svijetla traka koja se proteže preko noćnog neba. Mliječni put nalazi se u lokalnoj grupi galaksija, zajedno s još nekoliko manjih galaksija.
  • Andromedina galaksija je najbliža spiralna galaksija Mliječnom putu i druga po veličini galaksija u lokalnoj skupini. Andromedina galaksija je vidljiva golim okom s tamnog mjesta i izgleda kao ovalna mliječnobijela mrlja na noćnom nebu.
  • Veliki Magellanov oblak i Mali Magellanov oblak su dva najbliža nepravilna patuljasta galaksija Mliječnom putu. Nalaze se u južnom nebu i vidljivi su s južne polutke. Kako izgledaju poznate galaksije Izgledaju kao svijetle mrlje na noćnom nebu.
  • Sombrero galaksija je spiralna galaksija nalazi se u sazvježđu Djevice. Izgleda poput ogromnog sombrera s karakterističnom tamnom prugom prašine koja dijeli svijetlu jezgru i izbočeni disk.
  • Virgo A je ogromna eliptična galaksija nalazi se u sazvježđu Djevice. Posebno je poznata po supermasivnoj crnoj rupi u svojem središtu, koja je izvor snažnih energetskih mlazeva plazme.

Izvor:arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...