Kako dijete naučiti plivati

Date:

Kako dijete naučiti plivati i kada početi s podukom

Obzirom da svi prije rođenja plivamo u plodnoj vodi u maternici, trebalo bi da nam voda nikada ne bude izvor straha, ali po broju neplivača znamo da to nije tako. Strah od vode nije urođeni, nego naučeni strah i često mu je uzrok u odraslim osobama kojima smo okruženi koje se također boje vode i to prenose na djecu. Kako dijete naučiti plivati i kada početi s podukom, stručnjaci kažu da možemo poduku početi u dojenačkoj dobi.

Kako dijete naučiti plivati, pa, ako započnete u dojenačkoj dobi, nećemo reći da se male ribice još sjećaju plivanja u plodnoj vodi u maternici, ali još su im aktivni refleksi iz boravka u maternici i u vodi ih nagonski koriste. Zato dojenčad od šestog mjeseca na dalje mogu naučiti plivati uz strpljive i sigurne roditelje ili stručne trenere za tu dob. Ako to razvojno doba ne krenete s podukom plivanja, nakon navršene dvije godine života trebate,

Kako dijete naučiti plivati i je li plivanje ugrađeno u školski nastavni program

Ako sasvim malu djecu učite plivati, opskrbite se sa igračkama i rekvizitima za igre na vodi, jer ako vaše dijete ne nauči plivati u predškolskoj dobi, s upisom u školu bi moglo proći neke testove i biti poslano na tečaj plivanja. Kako dijete naučiti plivati i je li plivanje ugrađeno u školski nastavni program, nažalost nije, a trebalo bi biti sastavni dio programa predmeta tjelovježbe: Možda se učitelji, nastavnici i profesori boje prevelike odgovornosti za neplivače.

Obzirom da smo zemlja bogata vodenim resursima, rijekama, jezerima i predivnim morem, odlučite što prije kako dijete naučiti plivati za njegovo dobro. Ako vi volite vodu i vaše dijete će zavoljeti vodu i igre u vodi, o blagotvornom učinku plivanja na fizičko i psihičko zdravlje, te pravilan rast i razvoj djeteta bi trebalo više govoriti. Dojenče od šestog mjeseca na dalje se sprijateljuje s vodom u kadi, a na otvorenim vodama ili bazenima vodenu pustolovinu započinje plivaćim kolutom i ostalim rekvizitima za plivanje.

Kako dijete naučiti plivati tako da ga naučite da zavoli vodu

Zaboravite staromodne izjave da dijete treba baciti u vodu i proplivat će, jer od šoka može zauvijek zamrziti vodu i čitav život zbog straha od vode, bježati od vode. Kako dijete naučiti plivati tako da ga naučite da zavoli vodu i igre na vodi. Za početak se igrajte s njim u plićaku s njegovim vodenim igračkama, kanticama, lopaticama za pijesak, brodićima, vodootpornim slikovnicama. Šricajte se veselo vodenim pištoljima, naučite dijete kako da samo napuni vodom kanticu ili pištolj.

Kako dijete naučiti plivati, možda je najlakše da ga naučite plutati na vodi, to svi vole i lice im je iznad vode, na sigurnom, dišu s lakoćom, a sigurne roditeljske ruke ih pridržavaju rukama u vodi ispod leđa. Djeci se plutanje jako sviđa, ako ih poželite učiti ronjenju i gledanju u vodi, pričekajte da nauče kontrolu disanja, udah iznad vode, izdah u vodu, ali im prije ove vježbe svakako zaigrano polijevajte lice da se koža lica privikne na vodu.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...