Kako Centella, azijska biljka koja se stoljećima koristi u medicini, može pomoći vašoj koži

Foto: iStock

Foto: iStock

Ima dugačak popis ljekovitih prednosti

Centella asiatica biljka je porijeklom iz dijelova jugoistočne Azije te se stoljećima koristi u medicini, ali i njezi kože.

Piše:Lucija Sučić

Ekstrakt ove niske puzavice često se koristi za umirivanje, liječenje i poboljšanje stanja kože, a primarna joj je zadaća hidratacija i reparacija suhe, crvene i nadražene kože.

Centella asiatica se od davnina koristi za liječenje bolesti i zacjeljivanje rana. Biljni ekstrakt centelle je bogat antioksidansima, te se još može pronaći pod imenima poput cicagotu kolatigrova trava i slično.

Inače, postoji legenda kaže da bi se tigrovi nakon ranjavanja valjali u biljci kako bi se izliječili, odakle potječe naziv “tigrova trava”.

U Indiji, ova se biljka koristi već tisućama godina kao ljekovito sredstvo protiv starenja kože, te se diljem svijeta koristi svakodnevno kao sredstvo za zaštitu kože.

“Visoke koncentracije aminokiselina, beta-karotena i masnih kiselina ono su što ovu biljku čini tako korisnom”, rekla je dr. med. Mona Gohara, izvanredna klinička profesorica dermatologije na Medicinskom fakultetu Yale u New Havenu.

Koji učinak ima na kožu?

Centella asiatica može pomoći koži na nekoliko načina.

“Protuupalna svojstva povećavaju hidrataciju i pomažu umiriti i reparirati suhu, crvenu i nadraženu kožu”, objasnila je dr. ShariMarchbein, dermatologinja iz New Yorka.

Istraživanja su pokazala da centella asiatica može pomoći i u zacjeljivanju rana. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se odredila najbolja doza i način primjene biljnog ekstrakta.

Određeni kemijski spojevi u biljci na kožu imaju umirujuće djelovanje, te mogu pomoći u borbi protiv upala, što znači da azijska centella može pomoći u liječenju akni.

Kako ju ukomponirati u rutinu njege kože?

Biljni ekstrakt centelle može se pronaći u brojnim proizvodima za njegu kože, poput sredstava za čišćenje, tonika, seruma i krema.

Što se kreme tiče, ona se može koristiti ujutro, navečer ili u oba slučaja, te se često koristi nakon nanošenja retinoida uvečer. Naime, dok retinoidi mogu iritirati kožu, ekstrakt centelle u kremi može smanjiti ili čak spriječiti daljnju iritaciju.

Izvor:Novilist.hr

Hercegovka.net

Odgovori