KADA SE PIJE KOJI ČAJ? Držite se ovih uputa da biste zadržali opće zdravlje i lakše podnijeli brojne tegobe

Date:

Kava ne mora biti jedini napitak koji vam donosi zadovoljstvo. Odaberite vrstu čaja koja vam najviše odgovara. Ako ga ujutro popijete umjesto kave, bit ćete mirniji i koncentriraniji.

Piše:Zlatko Govedić

Čaj je osvježavajuće piće koje ima ljekovita svojstva i u svijetu se pije neusporedivo više od kave. Ne samo što dobro utječe na opće stanje organizma, već sprječava pojavu mnogih bolesti ili ublažava simptome. Da bi se pravilno iskoristila sva blagotvorna djelovanja pojedinih vrsta čajeva, potrebno je znati kako se pripremaju i kada koriste.

Čajevi za jutro

U ranim jutarnjim satima treba piti čaj koji ima što više tanina. On ne utječe na srce brzo kao kava i ne stvara kratkotrajan adrenalinski učinak. Čaj duže utječe na živčani sustav i opušta, pa ih ne čini nervoznim. Dakle, tko ujutro pije čaj umjesto kave, bit će miran i koncentriran.

Dobro je popiti i zeleni, blaži crni ili bijeli čaj (recimo, ulong). Zeleni čaj ubrzava metabolizam, a smanjuje i rizik od osteoporoze i, pritom, pomaže u skidanju viška kilograma.

Crni pak čajevi sadrže sojeve koji usporavaju formiranje plaka u ustima, pa onemogućavaju stvaranje bakterija, zadah i paradontopatiju

Bijeli čajevi nastaju od mladice, najfinijih pupoljaka biljke čajevac, koji se beru samo tri dana u godini, što objašnjava i cijenu.

Čajevi za popodne

Treba birati čaj koji pospješuje rad probavnog trakta. Takav je ulong ili puerh (unaprijeđeni crni čaj), jer pozitivno utječu na probavu i tope masne naslage, a odlični su protiv triglicerida. Preporučuje se i čaj od jasmina.

Englezi imaju naviku piti “čaj u pet”, što je korisno za organizam. To je najbolji način da se održi vitka linija. Preporuka je “earl gray” čaj s malom užinom. Odličan je izbor i ruski čaj “karavan” (tri različita crna čaja). Crni čaj može se piti uz malo mlijeka, žličicu šećera ili nekoliko kapi limuna.

Čajevi za večer

Uvečer treba birati čajeve koji umiruju, npr. rooibos koji je sličan zelenom, jer oba smiruju i nazivaju se “čajevi za mozak”. Rooibos zovu i “majčino čudo” jer se daje bebama koje imaju grčeve. Odličan je izbor jer nema kofeina, a pije se topao ili hladan.

Čajevi tijekom dana

Cijelog dana mogu se piti voćni čajevi, napose u sezoni prehlade i drugih viroza. Naročito su popularni čajevi koji su praktično sušeno sjeckano voće, koje se prelijeva vrelom vodom. Od naših, domaćih čajeva, dobro je piti kamilicu i metvicu.

Čajevi uz kolače

Japanski čaj matcha savršeno ide uz kolače. Gorak je, a zeleni prah miješa se s vodom na poseban način. Japanska ceremonija čaja traje i po dva sata dok se ne napravi homogena masa. Odličan je za dijabetičare.

Izvor:Dnevno.hr

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...