Na kojoj strani tijela se nalazi jetra

Često se držimo za želudac i izgovaramo čuvenu uzrečicu nekome tko nas uporno frustrira i nervira “ideš mi na jetra”, a da se uopće ne zapitamo nakojoj strani se nalazi jetra i gdje točno. Ta neparna i najveća žlijezda u tijelu se nalazi u gornjem dijelu trbuha na desnoj strani ispod rebrenog luka. Uz to što je neparni organ, sastoji se i od dva nejednaka režnja, većeg desno, manjeg lijevo i zajedno teže oko 1,5kilograma.

Jetra ima tri strane, gornju ispupčenu, donju položenu na debelo crijevo i stražnju sraslu uz dijafragmu, a ovijena je ovojnicom koja širenjem uzrokuje bol u jetri. Režnjeve razdvaja hilus (porta) jetre kroz koji prolaze živci i krvne žile. Ispod donjeg dijela jetre se nalazi žuč iz koje žučni kanali također prolaze kroz hilus. Dvostruka opskrba jetre krvlju uključuje nutritivni (hranjive tvari i kisik za samu jetru, jedna trećina krvi) i funkcionalni krvotok jetre koji opskrbljuje ostale organe u tijelu, sa preostale dvije trećine krvi.

Jetra ima detoksikacijsku ulogu u tijelu

Zdravlje i ispravno funkcioniranje jetre uvelike ovise o našim životnim i prehrambenim navikama, no nažalost o tome ne razmišljamo dok nas ne zaboli. Jetra ima detoksikacijsku ulogu u tijelu, kroz nju svake minute prođe oko 1,5 litre krvi, a kroz nju prolazi sve što unesemo u svoje tijelo. Zato je ovaj organ od životne važnosti i funkcionira kao jedinstven čuvar našeg zdravlja. Sve što uđe u naše tijelu se razvrstava u jetri na toksine i ostale molekule.

Jetra odvojene toksine eliminira iz tijela preko bubrega i mokraće ili preko crijeva kroz otpadne tvari u izmetu. Sontezom proteina u jetri se regulira i razina šećera u krvi, a i metabolizam masti je povezan s procesima u jetri u kojo nastaje i kolesterol koji se iz jetre eliminira preko žuči. Toksičan način modernog načina života jako opterećuje jetru kao i prevelika upotreba raznih lijekova. Obzirom da se u jetri stvaraju i imunoglobulini, postaje jasno daje zdravlje jetre ogledalo općeg zdravlja.

Jetra i njezine klasične bolesti

Metaboliziranje ugljikohidrata, masti, vitamina, hormona, lijekova koje uzimamo, hrane koju uzimamo, razgradnja alkohola, eliminacija bilirubina, toksina, stvaranje žuči, skoro da je teško nabrojati sve funkcije jetre, a da nešto ne zaboravimo. Prevažna jetra i njezine klasične bolesti koje ometaju njezin normalni rad su posebno poglavlje. Klasične bolesti jetre se tako zovu jer su dugo poznate, a to su žutica, hepatitis ili ciroza jetre, no postoji cijeli spektar jetrenih disfunkcija koje djeluju na opće stanje organizma.

Jetra naročito strada od prekomjernog pijenja alkohola, loših prehrambenih navika, brze hrane, premasne hrane, pržene i druge nezdrave hrane, pretilosti, pušenja i uzimanja puno raznih lijekova. Alkoholizam se i u narodu povezuje sa cirozom jetre, prejedanje dovodi do pretilosti koja dodatno opterećuje jetru, a nekretanje samo pogoršava stanje. Većina lijekova su kemijske tvorevine što u jetru dovodi neprirodne tvari koje ona ne može metabolizirati. Pušenje u jetru donosi toksične spojeve koje ona mora pojedinačno izbacivati a to je dodatni posao za jetru.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori