Jeste li znali da mikrovalna ne služi samo za grijanje hrane: Možete je iskoristiti za ovih 7 stvari, probajte!

Mikrovalna pećnica kuhinjski aparat koji vam treba

Mikrovalna pećica je danas aparat koji je u vašoj kuhinji neophodan jer svi živimo užurbanim životom u kojem za kuhanje uglavnom preko radnog tjedna nemamo puno vremena. Čak i ako nedjeljom skuhamo ruča za ponedjeljak kojeg možemo razvući do utorka ili čak i srijede, mikrovalna pećnica će uvelike biti od pomoći jer je dovoljno hranu staviti na tanjur od keramike, te podgrijati obrok u par sekundi.

Upotreba ovog aparata je vrlo jednostavna samo treba paziti da ništa metalno, poput aluminijskih folija, pribora za jelo, poklopaca ne smije u mikrovalnu dok se hrana podgrijava. Posuda u kojoj grijemo hranu u mikrovalnoj treba biti ili plastična ili keramička bez dodanih ukrasa od metalnog sastojka, te hrana nikako ne smije biti poklopljena jer bi frekvencija mikro valova mogla dovesti do eksplozije hrane u samom aparatu i dovesti do zapaljenja.

No, ovaj aparat ne služi samo za podgrijavanje, nego pomaže i kada smo zaboravili na vrijeme iz zamrzivača izvaditi zamrznutu hranu pa ćemo je uz pomoć mikrovalne pećnice u svega nekoliko minuta otopiti i bit će spremna za daljnju obradu u kuhanju.

Mikrovalna kao pomoć u pripremi kuhanja

Mikrovalna pećnica nam može poslužiti i kod nekih trikova u pripremi hrane prije samog kuhanja. Možda već znate za ove trikove, a možda će vam neki od ovih trikova biti novost koje svakako isprobajte i predstavljat će vam olakšanje u pripremnim radnjama prije kuhanja.

Kuharice jako dobro znaju da je ponekad prava muka očistiti bijeli luk, češnjak prije nego ga idete nasjeckati za kuhanje. Naime češnjak čim krenete ljuštiti od vanjske kore ispušta svoje sokove koji su intenzivnog mirisa i ljepljivi su, pa se satima nakon pripreme hrane osjeća miris češnjaka sa vaših prstiju. Ubacite režnje češnjaka u mikrovalnu na petnaestak sekundi i omotač će samo skliznuti sa režnjeva češnjaka. Slično je i sa lukom ubačenim u vodu i u mikrovalnu.

Želite otopiti grudice smeđeg šećera, stavite ga na vlažan papirnati ubrus i u mikrovalnu na dvadesetpetu sekundu, voda će se prenijeti na šećer i omekšati ga. Kristalizirani med možete otopiti zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici. Mikrovalna pećnica vam može pomoći i da brže i lakše ogulite povrće naročito korjenasto povrće koje će nakon dvije minute na nižoj temperaturi u mikrovalnoj omekšati i biti lakše za guljenje.

Mikrovalna pećnica pomoć u kuhanju

Osim kao pomoć u pripremi hrane prije kuhanja, mikrovalna pećnica vam može biti od velike pomoći i tokom kuhanja jer ćete neke namirnice brže termički obraditi nego što biste to na štednjaku. No, za neke oblike pripremanja hrane možete koristiti samo mikrovalnu pećnicu bez dodatnog kuhanja ili pečenja.

Na primjer umjesto da pjenu od mlijeka koju tako volite u svom kapučinu pripremate na štednjaku i nemate aparat za pripremanje kapučina, ne morate se odreći svog omiljenog napitka zbog toga. Pjenu od mlijeka možete napraviti i uz pomoć mikrovalne pećnice. prvo ulijete mlijeko u zatvorenu posudu, dobro protresite, skinite poklopac i stavite u mikrovalnu pećnicu na trideset sekundi, dobit ćete izvrsnu pjenu od mlijeka.

Francuski tost je još jedan trik u pripremi i kuhanju koje nam mikrovalna pećnica omogućuje. Na dno posude stavite maslac ili putar, na to posložite komadiće isjeckanog kruha, pomiješajte sa tri žlice mlijeka i jednim jajetom. Bit će dovoljno jedna minuta za pripremu ovog slasnog obroka.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori