Iz Centra Speleon zarikao špiljski lav. Otvorena je nova turistička atrakcija nedaleko Plitvica

Date:

Centar vrijedan više od četiri milijuna eura izuzetno realistično vraća desetke tisuća godina unatrag

Piše:Marin Smolčić

RAKOVICA – Od jučer iskustvo uživanja u ličkim ljepotama moguće je upotpuniti i posjetom Speleonu – Centru podzemne baštine i posjetiteljskom centru u Novoj Kršlji kod Rakovice, svega 20-ak minuta od NP-a Plitvička jezera. Riječ je o interpretacijskom centru Baraćevih špilja, jednom od skrivenih dragulja podzemlja.

Desecima tisuća godina u njima su se stvarali tragovi prošlosti i dobro su poznato nalazište brojnih ostataka životinja iz ledenog doba. I do sada su posjetitelji u Gornjoj Baraćevoj špilji imali priliku vidjeti ostatke špiljskog medvjeda koji dočaravaju mjesto na kojem je ova pleistocenska zvijer upravo i pronađena. No, sve do danas nisu mogli vidjeti kako su sve te životinje izgledale doista.

Centar vrijedan više od četiri milijuna eura izuzetno realistično vraća desetke tisuća godina unatrag jer u mraku podzemlja i mraku prošlosti pronađeni su brojni nalazi koji su sada prvi put ugledali svjetlo dana. U atriju Speleona posjetitelje čekaju hiperrealistične replike egzotičnih životinja koje više ne nastanjuju ova područja, ali su na njima obitavali u vrijeme ledenog doba, poput vunastog nosoroga, špiljskog lava, špiljskog medvjeda, vuka te hijene. Velebni Speleon objekt je kružnog oblika koji se prostire na čak 1.200 četvornih metara, od toga je 850 »kvadrata« namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija. Ostatak čine multifunkcionalna dvorana, speleoknjižnica i dječja igraonica. Tu su i ugostiteljski sadržaji i suvenirnica. Ulaz Speleona projektiran je u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje, dok je filigranski raspored obodnih prostorija postava, s velikom centralnom dvoranom polifunkcionalnog karaktera, također inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija. Da bi se sve to ostvarilo, bilo je potrebno mnogo stručnih i entuzijastičnih pojedinaca.

– Projekt Speleon je završen, a za nas u Ustanovi pravi posao tek počinje. U skladu s našom namjerom da ovaj prostor živi svih 12 mjeseci u godini, već radimo punom parom na sljedećoj fazi, uređenju izletišta Baraćeve špilje s ciljem da napravimo jedinstvenu, cjelovitu i povezanu priču. Općina Rakovica uistinu ima potencijal postaviti se na europsku, pa i svjetsku kartu zelenih destinacija, a naša je uloga da to i ostvarimo, izjavila je u pozdravnom govoru ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina. Speleon je uz ravnateljicu Oštrinu službeno otvorio i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, i to vrlo simbolično – pritiskom na gumb kojim se pokreće zvučna animacija glasanja špiljskog lava.

Centar će biti otvoren svakim danom, od utorka 24. siječnja, u radnom vremenu od 10 do 18, a ulaznice će se tijekom veljače moći kupiti po promotivnim cijenama, s 35 posto popusta. Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević rekao je da Speleon predstavlja dobrodošlu dopunu njihove ponude.

– Donedavno smo imali prosječno trajanje boravka od 1,4 dana, sada je 1,9, a cilj nam je tri dana. Speleon je destinacija koja će omogućiti da turisti ostanu dulje, uz ponudu iz privatne inicijative: rančeva, jahanja i sličnoga, rekao je Kovačević. (Hina, NL)

Uz »Mudricu« još povoljnije

Odlučite li se za izlet na Plitvička jezera kako biste uživali u čarobnoj tišini zime i idiličnim prizorima uspavane prirode Plitvičkih jezera, dobro je znati da su i cijene ulaznica, i to sve do 31. ožujka, povoljnije: za odrasle ulaznica se plaća 10 eura, studenti plaćaju 6,50 eura, djeca od 7 do 18 godina 4,50 eura, a djeca do 7 godina ulaze besplatno. Od 2021. godine Nacionalni park Plitvička jezera je i partner projekta e-Dječja kartica »Mudrica«.

– Dječja karta »Mudrica« je projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kojom se roditeljima, skrbnicima i udomiteljima, dakle svim obiteljima, želi omogućiti pristup raznim aktivnostima diljem Hrvatske uz povoljnije cijene, odnosno različite popuste. Od kada je započelo provođenje ovoga projekta, korisnika kartice »Mudrica« sve je više, a uz ovogodišnji popust od 35 posto od redovne cijene uvjeren sam da će posjetitelji još intenzivnije pohrliti na Plitvička jezera. Dovoljno je javiti se u naš odjel prodaje, najavite datum, vrijeme dolaska i željeni broj ulaza u Park, odnosno ulaz 1 ili ulaz 2. Referenti prodaje napravit će vam rezervaciju koju ćete predočiti na ulazu u Park na dan vašeg posjeta gdje ćete predočiti svoju e-Dječju karticu »Mudricu« i platiti svoje ulaznice s velikim popustom, govori nam ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

Izvor:HINA

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...