Ivo Zorica osvojio Alku i postao najtrofejniji živući alkar

Date:

Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo (VAD) nagradilo je zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 5500 eura, piše Jutarnji list

Alkar Ivo Zorica slavodobitnik je 308. Sinjske Alke, pobijedio je s ukupno osvojenih devet punata i nakon pripetavanja s Tinom Radanovićem, postao je najtrofejniji živući alkar u povijesti ove viteške igre.

Zorica je rođen 1983. godine, a dolazi iz poznate alkarske obitelji. Debitirao je kao alkar 2000. godine, a kao kopljanik 2002. godine. Od živućih alkara kopljanika u alkarskoj povijesti, ovom je Alkom Zorica postao alkar s najviše alkarskih trofeja – četiri Čoje, pet pobjeda na Bari i danas drugi slavodobitnički plamenac.

Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo (VAD) nagradilo je zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 5.500 eura, a pokrovitelj Alke, predsjednik Zoran Milanović zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Alkarskog momka slavodobitnika Miljenka Lovrića Društvo je nagradilo zlatnom plaketom Alke, a pokrovitelj Alke srebrnim prstenom s hrvatskim grbom te jataganom.

Prva trka bila je za zaborav. Alkari kopljanici pogodili su tek 18 punata. U prednosti je jedini bio Ivo Zorica s tri punta, pogotkom “u sridu” užario je prepuno gledalište s oko 5.200 sjedećih i još najmanje 2 tisuće ljudi koji su stajali uz tribine popularno nazvane palke.

Tino Radanović i Josip Čačija u drugoj su trci naciljali pogodak “u sridu”, baš kao i Frano Talaja, ali je ovaj potonji stigao na vrh poretka alkara s pet punata. Po četiri su imali Tino Radanović i Ivo Zorica.

U trećoj se trci alkarskog natjecanja zamijenio redoslijed nastupanja, od onih s dva prema Talaji s pet punata pa se fokus prebacio na samu završnicu trke. Radanović i Zorica su pogodili “u dva”, a Talaji je onda bio dovoljan isti skor gađanja da bi se ovjenčao titulom. Promašio je, pa su u pripetavanje sa šest punata krenuli Radanović i Zorica, a baš je Zorica pogotkom “u sridu” osigurao još jedan alkarski trofej.

Alkarski vojvoda: Učvrstimo zajedništvo i radimo na dobrobit domovine

U govoru prije Alke, alkarski vojvoda Mario Šušnjara istaknuo je demografski problem i pad broja stanovnika.

“Sve nas je manje, ako želimo, a moramo zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske, a za to nije dovoljan samo ekonomski napredak već izgraditi još pravednije, efikasnije i humanije društvo”, rekao je Šušnjara.

Konstatirao je kako se u javnom prostoru prečesto ponavlja “neka institucije rade svoj posao” i naglasio kako je to demotivirajuće.

“Ne dopustimo da se spotičemo na prepreke senzacionalizma, populizma i nekonstruktivnih kritika već stvarajmo pozitivno ozračje i na našim kvalitetama gradimo našu budućnost, a ima ih puno”, rekao je vojvoda.

Šušnjara je istaknuo kako sportaši, a posebno naša nogometna reprezentacija mogu biti primjer kako se voli i gine za zemlju.

“I zato kao i oni, učvrstimo naše zajedništvo, volimo i radimo na dobrobit naše domovine i čuvajmo naše obitelji koje su zdravi temelj društva. Ja sam optimist i vjerujem u bolje sutra”, kazao je alkarski vojvoda.

Na viteškom nadmetanju, tradicionalno se, okupio cijeli državni vrh.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Sinj je došao sa suprugom Sanjom Musić Milanović, na Alki su bili i predsjednici Sabora i Vlade Gordan Jandroković Andrej Plenković sa desetoro ministara.

Predsjednica Mađarske Katalin Novák došla je na Sinjsku alku na poziv predsjednika Milanovića koji je, kao i prethodnih godina, i pokrovitelj natjecanja.

Domaćin je bio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gvardijan sinjskog Svetišta fra Marinko Vukman i gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Izvor:Jutarnji.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...