Istraživanja pokazala da je najstarije dijete u obitelji ujedno i najpametnije

Date:

Ako ste najmlađe ili srednje dijete u obitelji, pripremite se za neugodne vijesti – vaš najstariji brat ili sestra vjerojatno su u pravu kad se hvale da su najpametniji, barem tako kaže znanost.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Human Resources pokazalo je da su prvorođena djeca mnogo bolja u kognitivnim testovima od svoje braće i sestara, i to već od najranijeg djetinjstva. Također su bolja kada se radi o uspjehu u školi i intelektualnom uspjehu, a sve su to, navode istraživanja, rezultati roditeljskog ulaganja.

“Kada dobiju prvo dijete, roditelji nastoje učiniti sve ispravno i samim time imaju veću svijest o svojim interakcijama s prvorođencima te ulaganjima u njih. Sa svakim sljedećim djetetom roditelji se sve više opuštaju i manje obraćaju pažnju na stvari koje nisu osnovna briga”, objašnjava jedan od autora istraživanja Jee-Yeon K. Lehmann.

Iako roditelji svu svoju djecu vole jednako, prvorođenci ipak dobivaju najviše pažnje kada se radi o mentalnoj stimulaciji. Osim toga, prvo dijete ni s kim ne treba dijelili pažnju i vrijeme svojih roditelja. Stručnjaci potvrđuju da roditelji oko prvog djeteta ulažu najveći trud jer ne znaju što ih čeka, a velik je i pritisak okoline.

Kada roditelji uspješno odgoje prvo dijete, s ostalom djecom brinu ih neki drugi izazovi. Kako posvetiti jednako vrijeme i pažnju mlađoj djeci? Spomenuto istraživanje otkrilo je da roditelji provode manje vremena čitajući mlađoj djeci, kao i učeći ih osnovnim pojmovima poput abecede ili brojanja. I dok ovakav stil u roditeljstvu ne utječe na djetetov stav i osobnost, ipak ima značajan utjecaj na njegov uspjeh.

Ulaganje u intelektualni razvoj prvog djeteta tako ima dugotrajne pozitivne učinke na njegov razvoj, što je pokazalo i istraživanje. Najstarije dijete u većini će slučajeva imati viši kvocijent inteligencije od svoje mlađe braće i sestara, a veća je i vjerojatnost, kaže znanost, da kasnije u životu postane direktor ili političar.

Izvor:Desk

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...