Istina o juhi iz vrećice koju proizvođači vješto kriju: Ovi sastojci su okidač za ozbiljne bolesti

Date:

Kako bismo izbjegli u juhi aditive s potencijalnim neurotoksičnim djelovanjem, važno je voditi računa da prilikom odabira juhe u vrećici čitamo sastav juhe, koji je naveden na zadnjoj strani vrećice.

Juhe iz vrećice imaju bezbroj prednosti, jednostavne su za pripremu, jako ukusne, dovoljno slane, ali jeste li se ikada zapitali od čega je napravljen prah iz vrećice i koliko su zapravo takve juhe zdrave za naš organizam?

“Savršen, prepoznatljiv okus juha iz vrećice u većini slučajeva potiče od umjetnih pojačivača aroma, aditiva pod oznakom E620-E635, koji se dodaju s ciljem povećanja prisutnih aroma u prerađenom proizvodu. Zahvaljujući ovim supstancama, juhe dobivaju okus koji nas mami da ponovo za tu juhu damo novac, a to je ono što pogoduje proizvođaču, ali ne i našem organizmu”, otkriva za City Magazine Hristina Lazarević, magistra farmacije i kreatorica aplikacije Izbjegni aditive.

Aditivi koji se nalaze u juhi iz vrećice ne ostvaruju benefit po naše zdravlje, a neki od njih mogu imati neželjena djelovanja, kao što je neurotoksičnost. Neurotoksini su neurološki štetni spojevi, koji mogu negativno utjecati na tkivo u razvojnom periodu, kao i na već zreli živčani sustav.

Kako bismo izbjegli u juhi aditive s potencijalnim neurotoksičnim djelovanjem, važno je voditi računa da prilikom odabira juhe u vrećici čitamo sastav juhe, koji je naveden na zadnjoj strani vrećice.

Službeno pojačivači aroma koji se mogu pronaći u juhama iz vrećice, dijele se na 3 grupe:
1. Glutaminska kiselina i njene soli (E620-E625)
2. Guanilna kiselina i njene soli (E626-E629)
3. Inozinska kiselina i njene soli (E630-E635)

S obzirom na to da proizvođač juha, prilikom navođenja sastava, nije dužan staviti lako prepoznatljivu ‘E’ oznaku i broj (npr E621, E623, E626…), umjesto ‘E’ oznake može napisati pun naziv dodatnog aditiva, koji vrlo često populaciji nije poznat.

Upravo zbog toga, u nastavku je spisak aditiva, koji se mogu naći u juhama iz vrećica, a koji potencijalno, pored neurotoksičnosti, mogu ostvariti neželjene efekte kao što su ubrzano lupanje srca, česte glavobolje, bronhospazam, osjećaj malaksalosti i razna neurološka oboljenja (multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest…).

• E620 – Glutaminska kiselina
• E621 – Mononatrijev glutamat
• E622 – Monokalijev-glutamat
• E623 – Kalcij-diglutamat
• E624 – Monoamonijev-glutamat
• E625 – Magnezijev diglutamat
• E626 – Guanilna kiselina
• E627 – Dinatrijev-guanilat
• E628 – Dikalijev-guanilat
• E629 – Kalcijev-guanilat
• E630 – Inozinska kiselina
• E631 – Dinatrijev-inozinat
• E632 – Dikalijev-inozinat
• E633 – Kalcijev inozinat
• E634 – Kalcij -5’-ribonukleotidi
• E635 – Dinatrij -5’-ribonukleotidi

U cilju lakšeg snalaženja i uočavanja potencijalno štetnih aditiva iz hrane, Hristina je kreirala aplikaciju Izbjegni aditive, u kojoj su popisani i opisani svi aditivi koji se mogu naći u hrani, razvrstani prema štetnosti.

Osim navedenih aditiva (E620-E635) u juhi ne želimo ni maltodekstrin, palminu mast, sojin lecitin, glukozni sirup, kao ni umjetne boje. Najčešće dodavana umjetna boja u juhe iz vrećica je E150a (karamel obična) koja se u današnje vrijeme najčešće proizvodi iz GMO (genetski modificiranih sirovina) čije djelovanje na organizam još uvijek nije dovoljno ispitano. Kod pojedinih ljudi, ova umjetna boja može biti okidač za razvoj alergijskih reakcija (atopijski dermatitis, ekcem, urtikarija).

Za kraj, Hristina kaže da zapamtimo: juhe jesu zdrave, ali domaće juhe, napravljene od mrkve, peršina, češnjaka, celera, pastrnjaka, juhe koje obiluju vitaminima i mineralima. Kada juhu radimo od praha, tada dobijemo samo, u najvećem broju slučajeva, umjetno obojenu tekućinu za hidriranje bogatu aditivima, koji vrlo često mogu poremetiti naš zdravstvenu ravnotežu organizma.

Izvor:: Poslovni.hr

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...