Intrigantne priče petnaest autora: Dalmacija Noir pronašla je put do svojih čitatelja

Foto:Marijana dokoza

Čak i u ovom žanru preživljavaju crtice onog karakterističnog mediteranskog humora, suptilne ironije koja provocira mračnu stranu života i izražava dišpet prema svakoj nevolji, kao što je u Dalmaciji i red, opisala je zbirku urednica Marina Vujčić, piše Večernji.hr

Nakon promocije zbirke Dalmacija Noir na Festivalu europske kratke priče i festivalu KvArt, autori okupljeni u udruzi ZaPis i dalje su aktivni, svatko u svojoj “luci”, ali planova ne nedostaje.

– Zaredali su se godišnji odmori, polugodišnja izvješća, svašta nešto, ljeto je uvijek vrijeme kada se i u nekoj dokolici morate malo napuniti i osvježiti za buduće književno umjetničke akcije. Svatko od nas ima i neke svoje planove i projekte, naša mala udruga ZaPis već godinama okuplja osobe nemirnog stvaralačkog duha. Robert Nezirović bavi se romanom, Frane Herenda još jednom slikovnicom i romanima, Marijana Dokoza uskoro ima promociju u Mostaru, a ja se spremam za festival književnosti Škure u Šibeniku, kazala nam je Iva Pejković, predsjednica ZaPisa.

Podsjetimo, suradnja Panacee i udruge ZaPis te urednice Marine Vujčić rezultirala je intrigantnom zbirkom kratkih priča obogaćene i noir fotografijama.

Zbirka priča Dalmacija noir projekt je udruge Zadarski pisci (ZaPis) koja okuplja priče petnaest autora od kojih su mnogi nagrađivani i afirmirani nizom književnih djela. Autori priča su Želimir Periš, Maša Kolanović, Jurica Pavičić, Ana Vidov, Lada Vukić, Marija Zekanović, Frane Herenda, Ivica Perinović, Mirjana Mrkela, Robert Nezirović, Iva Pejković, Igor Eškinja, Veronika Santo, Mirko Jamnicki Dojmi, Marijana Dokoza.

Priče prate fotografije zadarskih fotografa koji su prikazali i noir dimenziju Dalmacije: Aleksandar Bonačić, Adrijana Vidić, Jerolim Vulić, Tihomir Franov, Kažimir Markulin.

– Roman Simić i tim Festivala europske kratke priče nas je definitivno ubrzao u procesu objave zbirke, jer smo imali datum, FEKP nam je bio odlična prilika, a nastupili smo prve večeri, kao domaćini sjajnim piscima koji su boravili u našem gradu. Moderatoru Ediju Matiću svaka pohvala, odradio je to tako lijepo, ležerno, a Marina Vujčić nas je sve osvojila, i jako smo joj zahvalni što nam je bila urednica.

Na KvArtu smo imali promociju u tzv. Džungli, odmah do budućeg Centra za mlade gdje ćemo, vjerujem i ovim putem šaljem tu izjavu ”u Svemir”, konačno dobiti ”krov nad glavom”, s mnogim udrugama koje godinama kontinuirano djeluju u Zadru bez vlastitog prostora, zaključuje Pejković.

Zbirka Dalmacija Noir je prava poslastica za sve željne napetog štiva s dozom mediteranskog dišpeta i humora. Prema riječima Ive Pejković, svaka od priča nudi drugu perspektivu neke od neuralgičnih točaka Mediterana, bilo da se odvija po najgorem zvizdanu ili u mračnoj kaleti, negdje u Zadru, Splitu, na otoku…

Mnogi nas pitaju gdje nabaviti zbirku, pa mogu kazati da je najbolje da posjete neku od knjižara poput Znanje, Školske knjige ili Hoću knjigu, ali isto tako zbirka je dostupna u fitofarmaceutskoj ljekarni Panacei u Andrije Hebranga /Zadar, te online.

– Čak i u ovom žanru preživljavaju crtice onog karakterističnog mediteranskog humora, suptilne ironije koja provocira mračnu stranu života i izražava dišpet prema svakoj nevolji, kao što je u Dalmaciji i red, opisala je zbirku urednica Marina Vujčić.

Izvor:Večernji.hr/Marijana Dokoza

Hercegovka.net

Odgovori