Idealno mjesto za vašu orhideju zimi kako bi prekrasno cvjetala i napredovala

Date:

Orhideje su popularne sobne biljke zahvaljujući svom zadivljujućem izgledu. Jedan klas može proizvesti mnogo prekrasnih cvjetova u puno različitih boja. Kako bi napredovale, vlasnici se moraju pažljivo brinuti o njima, uključujući i njihovo postavljanje na mjesto gdje mogu napredovati.

Piše:D&D

Većina orhideja uspijeva na jakoj, ali neizravnoj sunčevoj svjetlosti, tako da su prozorske klupice okrenute prema istoku ili zapadu idealne veći dio godine. Međutim, zimi biste mogli vašu orhideju premjestiti na prozor okrenut prema jugu, jer ima manje prirodnog svjetla.

Neke sorte preferiraju puno sunce, kao što su orhideje Vanda, stoga uvijek provjerite zahtjeve svojih biljaka prije nego što odaberete mjesto.

Velika pogreška koju vlasnici čine tijekom ljetnih mjeseci je stavljanje orhideje na direktno sunce koje će joj opržiti lišće. Kao što orhideje ne vole propuh, ne vole ni puhanje vrućim zrakom pa ih je važno čuvati od visokih temperatura. To znači da ih treba postaviti dalje od izvora topline kao što su radijatori ili otvorena vatra. Iako su tropske biljke koje vole toplu klimu, mogu umrijeti ako se ostave u vrućem okruženju.

Pravilno zalijevanje vaše orhideje ključno je za njihovo zdravlje.

Orhideje su osjetljive na truljenje korijena, tako da će na kraju uginuti ako im se dopusti da stoje u mokroj mješavini u posudi. Isto tako, korijenje se može smežurati i osušiti ako su uvjeti previše suhi.

Zimi je obično dovoljno zalijevanje jednom svakih deset dana da bi se nastavio razvoj, ali uvijek je najbolje provjeriti vlažnost komposta prije zalijevanja kako biste bili sigurni da ga ne zalijevate previše. U idealnom slučaju, treba zalijevati kada je mješavina za sadnju gotovo suha, ali ne potpuno suha.

Tijekom zimskih mjeseci možete i lagano zaprljati svoju orhideju kako biste povećali vlažnost jer centralno grijanje može uzrokovati suh zrak u domovima, ali pazite da ne namočite lišće ili ga ostavite vlažnim jer to može dovesti do plijesni, gljivica i truleži lišća.”

Važno je ne davati orhideji previše vode, pa bi bio idealno da pazite na znakove kada je spremna za više.

Ako se korijenje čini mekanim i smeđim, to je znak da je bilo u vodi i da se nije učinkovito ocijedilo, što uzrokuje truljenje korijena.

Ako izgleda suho i smežurano, to bi moglo značiti da korijenov sustav nije primio dovoljno vode u određenom razdoblju. Zdravi korijeni će biti čvrsti, puni i bijeli.

Još jedan jednostavan način da se utvrdi zdravlje orhideje je pregledom lišća, a ne smije biti mlitavo ili žuto.

Izvor:Jutarnji list

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...