IDDEEA: Građanima treba olakšati dobijanje dokumenata kao što je CIPS

Date:

Nakon što je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto rekao kako institucije i vlade u javni konkursima ne bi trebali zahtijevati dostavljanje CIPS potvrde, oglasili su se i iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U priopćenu za javnost, iz ove agencije su naglasili kako izdavanje potvrda značajno utječe na život građana.

Skrenuli bismo pažnju na važan problem koji značajno utječe na svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine – izdavanje potvrda o prebivalištu. IDDEEA BiH poziva sva Ministarstvo unutarnjih poslova i ostale relevantne institucije da zajedno s nama razmotre nove pristupe kako bi se ovaj proces unaprijedio i građanima olakšalo dobivanje potrebnih dokumenata, uz poštivanje svih zakona i propisa, priopćeno je iz Agencije.

Naglasili su kako žele pružiti podršku u rješavanju ovog izazova.

Izdavanje potvrda o prebivalištu nije direktna odgovornost Agencije IDDEEA BiH, već Ministarstva unutarnjih poslova, ali mi želimo pružiti podršku u rješavanju ovog izazova. Svjedočimo čestim dugim redovima i čekanjima koja opterećuju građane i stvaraju nepotrebne gužve u institucijama. Ovo ne samo da dovodi do gubitka vremena građana, već i do povećane administrativne opterećenosti, navode.

Tim povodom, uputili su apel svim institucijama i ministarstvima.

Kako bismo poboljšali ovu situaciju, apeliramo na sva ministarstva i nadležne institucije da prije objave javnih poziva koji traže od građana potvrdu o prebivalištu razmotre mogućnost suradnje s nama i drugim nadležnim organima kako bismo zajedno radili na omogućavanju elektronske razmjene podataka, uvijek s poštivanjem Zakona o zaštiti osobnih podataka. Ovim bi se postiglo da građani ne moraju osobno donositi dokaze o prebivalištu, čime bismo smanjili njihovo opterećenje i stvorili efikasniji proces izdavanja potvrda, poručili su.

Na kraju, iz Agencije su istakli kako su spremni surađivati sa svima.

IDDEEA BiH je spremna surađivati sa svim nadležnim organima i ministarstvima kako bismo zajednički pronašli održiva rješenja i unaprijedili način na koji građani pristupaju važnim dokumentima. Napominjemo da nam je krajnji cilj osigurati da građani Bosne i Hercegovine imaju olakšan pristup svojim dokumentima, čime ćemo unaprijediti kvalitetu njihovog svakodnevnog života. Pozivamo sve nadležne institucije da zajedno radimo na unapređenju ovog procesa u korist svih građana, zaključili su, prenosi Posušje.info

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...