I osnovne škole u ŽZH stupaju u opći štrajk

Date:

Osnovne škole na području Županije Zapadnohercegovačke 9. siječnja u 8:00 sati stupit će u opći štrajk.

Pridružuju se tako kolegama iz srednjih škola koje su opći štrajk najavile također za 9. siječnja.

Skupština Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj donijela je 12. prosinca odluku o stupanju u opći štrajk, 9. siječnja 2023. godine, u 8:00 sati u svim osnovnim školama, piše Jabuka.tv.

Razlozi za štrajk su nepotpisivanje Kolektivnog ugovora i nepostizanje dogovora o povećanju plaća, navode iz Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH.

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti:

O Kolektivnom ugovoru pregovaralo se četiri godine, cijeli prošli mandat Vlade. Do postizanja dogovora nije došlo, uvijek bi se našao neki razlog da se pregovori vrte u krug, da se zahtjevi Sindikata ne bi uvažili. Išlo se s jednostranim ponudama, bez obzira na dogovoreno.

Zadnji Prijedlog kolektivnog ugovora je dostavljen u srpnju. Na isti je početkom kolovoza vraćeno očitovanje o potrebnim izmjenama i dopunama te je zatražen sastanak s predstavnicima Vlade da bi se nejasnoće razjasnile, kako bi se potpisao Kolektivni ugovor. Do sastanka nije došlo, osim s resornim Ministarstvom, financijski dio nije uopće riješen.

Zastrašivanje iz resornog ministarstva ”da moramo biti sretni da nam išta isplaćuju jer nemamo kolektivni ugovor”, razlog je traženja potpisivanja kolektivnog ugovora i zaštite svojih radnih prava.

Upozoravali smo godinama da naše plaće zaostaju za plaćama u obrazovanju u ostatku države. Prošlogodišnja najava štrajka zaustavljena je povećanjem plaće. To povećanje je trebalo biti puno ranije. Porast cijena ponovno je obezvrijedilo naša primanja. Prosječna plaća u FBiH je porasla 15 %, inflacija je bila veća od 18 %. Proračun ŽZH je porastao 26 % u ovoj godini, sa 105 početkom 2022. na 132 milijuna KM početkom 2023.

Nije nam poznato je li bilo planirano povećanje plaća, bez obzira na porast troškova života i porast prihoda u Proračunu. Nismo pozvani na razgovor nakon niza ponovljenih traženja sastanka s ministrima u Vladi, upućenih 20. i 29. rujna, 7. i 21. listopada.

Apelirali smo i pozivali predstavnike vlasti da se dogovorimo, da sjednemo za isti stol, da do štrajka ne dođe. Izbjegavajući iznaći rješenje te pozvati predstavnike Sindikata i Vlade resorno je ministarstvo pokazalo neodgovornost.

Čekajući da problem riješi netko drugi dovedeni smo u ovakvu situaciju. Štrajk nije rješenje. Rješenje je dogovor. Štrajk je nagomilani izraz nezadovoljstva, jedino što nam je preostalo u ovome trenutku. Imamo i mi u prosvjeti pravo na dostojan život. Imamo i mi djecu koju trebamo hraniti. Imamo studente kojima trebamo platiti školarine. Imamo i stare roditelje o kojima se trebamo brinuti. Prosvjetari žive od plaća, a ne od ljubavi prema pozivu i zanimanju.

Plaća učitelja početnika u Hercegbosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji veća je od plaće učitelja s 25 godina staža u našoj županiji. Dio tehničkog osoblja se nagrađuje stimulacijom da bi dobili najnižu plaću.

Pozivanje na prava djeteta na obrazovanje je doskočica kojom se opravdava ignoriranje utemeljenih zahtjeva. Prosvjeta je stup svakog demokratskog društva, valjda i ovog našega. Jedino preostalo rješenje u ovome trenutku je pravo na štrajk, kako bi zaštitili radnička prava i popravili položaj u društvu. Molimo roditelje i javnost za razumijevanje, stoji u priopćenju Predsjedništva Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH.

Izvor:Vrisak.info

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...