Hoće li BiH dobiti povijesne pronatalitetne mjere

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podržao pronatalitetne mjere udruženja “Porodice tri plus”

Predstavnici Udruženja “Porodice tri plus” održali su sastanak s federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem, a povodom prethodno upućene inicijative Udruženja u vidu seta pronatalitetnih mjera koje obuhvaćaju sve majke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Odluka ministra Delića je da se započne s aktivnostima koje će voditi ka usvajanju predloženih mjera iz nadležnosti ovog ministarstva. Te mjere se odnose na  beneficirani radni staž svakoj majci za novorođeno dijete, smanjenje radnih sati bez umanjenja plaće i doprinosa, garanciju zadržavanja posla i pozicije nakon povratka s trudničkog i porodiljskog odsustva te osnivanje Obiteljskog fonda.

”Federacija je do sada imala najveći pad nataliteta, kao i cijela BiH, i mogli bismo kazati da postajemo društvo koje najbrže nestaje. Zbog toga nas posebno raduje što je ministar Delić pokazao istaknuti senzibilitet i brzu reakciju s ciljem ostvarenja boljih prava svih majki u Federaciji BiH. Imajući u vidu rezultate koje smo do sada ostvarili na polju zaštite obitelji i pronatalitetne politike, kao i zaključke donesene na ovom sastanku, sa sigurnošću možemo tvrditi da počinjemo graditi bolju BiH, zemlju koja će porodicu kao najveći resurs staviti na prvo mjesto”, zaključuju iz Udruženja.

Udruženje očekuje brzu realizaciju i najbolje modele sprovedbe predloženih mjera.

Izvor:FENA

Hercegovka.net

Odgovori