Hladna ili topla voda? Evo koju je zdravije piti, jedna šteti vašem organizmu, konačno znamo koja

Date:

Topla ili hladna voda

Opće je poznato svima da je voda veoma bitna stvar i da bez nje ne možemo, što je istina. Čovjek se i sam sastoji od 55 do 78 posto vode. Ujedno, mi na dnevnoj bazi gubimo i do 3 litre vode, zbog čega je veoma bitno da nadomjestite gubitak kroz unos vode i namirnica koje su bogate s tekućinom. Svaka naša stanica u tijelu treba vodu, što je dovoljan povod da ju pijete barem 2 ddo 3 litre na dan. Voda nam održava normali metabolizam potiče nam produktivnost te nam daje energije za obavljanje svih obaveza. Kada ne unosite dovoljno vode, probava vam može usporiti, brže se umorite, te vas može i glavobolja zahvatiti. Zato je bitno da pazite na svoj unos vode. No, postoji teorija da kada pijete hladnu ili toplu vodu da možete potaknuti primjerice brži metabolizam ili da će vam poboljšati cirkulaciju i spriječiti brže razboljenja U nastavku ćemo vam otkriti malo više o ovoj temi.

Kada se treba piti topla voda

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da je jako dobro da pijete toplu vodu, pa čak i mlaku vodu, posebice na prazan želudac jer ona vam može pružati brojne zdravstvene prednosti! Topla voda vam može pomoći kod topljenja viška kilograma, poboljšanje probave, zdravlja i još mnogo toga drugoga. Hidratacija tijela je jako bitna stvar, posebice kada se želite riješiti viška kilograma. Topla voda vam može biti ključ vašem problemu te vam može ubrzati proces mršavljenja. Ujedno vam može pomoći kod olakšanja boli, smanjenje naticanja grla i kod umirivanja želudca. Ukoliko imate zatvor samo popijete jednu čašu tople vode ujutro na prazan želudac i odmah će vam proraditi crijeva, a ujedno vam može pomoći kod bolje apsorpcije hranjivih tvari iz hrane koje jedete tokom dana. Ujedno, kada pijete toplu vodu ona može poboljšati cirkulaciju na način da poboljša protok krvi kroz krvožilni sustav i dovodi više kisika u svim dijelovima tijela te poboljšava ujedno i vaš krvni tlak.

Kada se treba piti hladna voda

Iako svi volimo si nakon treninga, na vrući dan ili odmah ujutro si popiti čašu hladne vode, ne znači da je hladna voda uvijek najbolji izbor za vas, a posebice za vaše zdravlje. Zasigurno znate da hladna voda steže kožu i zatvara vam pore na koži, dok kod tople vode se koža opušta i pore se otvaraju. Isto se događa i kod vašeg organizma, posebice kod probavnog sustava. Kada primjerice popijete čašu hladne vode nakon što ste imali doručak ili ručak, stvoriti će vam se višak sluzi u vašem organizmu, što će posljedično uzrokovati slabljenje vašeg imunološkog sustava te ćete biti puno više skloniji oboljenju nego inače. Također, zbog hladne vode vaše će se krvne žile suziti, poremetiti će vam se hidratacija vašeg cijelog organizma te će vam probava usporiti i potencijalno možete imati problema sa zatvorom. Zbog toga je bolje da umjesto hladne u nekim situacijama pijete toplu vodu.

Izvor:Arz.hr

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...