Hercegovka.net: Proljetnja sadnja povrća

Svaka vrsta povrća zahtjeva određene vremenske uvjete, te se s toga i sadnja povrća odvija u određenim mjesecima kroz godinu.
U prilogu ćemo navesti plan proljetnje sadnje, odnosno koje povrće se sije u proljetnom dobu.

Mjesec ožujak rezerviran je za sadnju presadnica i to krastavaca, paprike, patlidžana i rajčice. Da bi povrće uspjelo, mora se  obavezno redovno zalijevati, prozračivati i dohranjivati. Na otvorenom prostoru mogu se saditi i bob, crni korijen, špinat, šparoge i pastrnjak.

U travnju je na redu provođenje pripreme presadnica u plastenicima za skori izlazak na bašte i vrtove.
To podrazumijeva snižavanje temperature i redovno provjetravanje. Ujedno se vrše posljednje pripreme za sjetvu i sadnju. Posebnu pozornost treba obratiti pravilnoj zaštiti od bolesti i ostalih štetnih nametnika koji napadaju povrće. Tada se sade – cikla, mahune, krastavci, poriluk, tikvice, patlidžan, peršin, salata, mrkva i rajčice.

Svibanj je mjesec za sadnju podzemne korabe, rotkve, kukuruza, celera i tikvica. Osim sadnje, u ovom je razdoblju također vrlo važno provesti zaštitu protiv opasnih nametnika, naročito plamenjače i pepelnice.

U mjesecu lipnju provodi se priprema za sjetvu kupusnjača. Što se tiče sadnje, na redu su grah mahunar, endivija, poriluk, cvjetača, mrkva, salata i radič cvjetača, poriluk i endivija. 
Preporučivo je rasadnke zaštititi od jakog sunca. Za to su prigodne  mreže koje bi štitile mlade usjeve i biljke.

Hercegovka.net 

Odgovori