Hercegovka godine: Dana Petrović iz Rakitna, nominirana za “Čuvarice ognjišta i praga” na izboru Hercegovka godine

Date:

Dvije posebne kategorije u izboru Hercegovka godine sz nagrada za Životno djelo i Čuvarice ognjišta i praga. Ime dobitnice počasne nagrade za životno djelo doznati ćemo na svečanom proglašenju pobjednica.

U počasnim nominacijama su kategorija ” Čuvarice ognjišta I praga”, one naše bake koje su slika izvorne Hercegovine i čiju svaku misao i savjet trebamo njegovati poput neprocjenjivog bogatstva.
Diviti se njihovoj snazi, volji, izdržljivosti i potpunom predanju Božjoj milosti. Vjera u Boga ih je spasila od svake nevolje i očuvala.

Dana Petrović, djevojačko prezime  Tomić . Rođena 1940. godine u Poklečanima. Život je posvetila pjesmi i običajima našeg kraja. Očuvanju tradicije. Aktivni je član KUD Rakitno .Od rane mladosti učila gangu,bećarac i naravno plesti, vesti, tkati. Teškoće života je utkala u veliku ljubav za hercegovačke običaje. Iako je zagazila u deveto desetljeće života , aktivna je na sjelima ,dernecima i uvjek u narodnoj nošnji svoje voljene Hercegovine. Uči mlade gangu,  te je neopisivo sretna kada nauče.
Njen najveći doživljaj je doček Pape u Sarajevu. Zahvalna je Bogu, na tako velikom daru . Obišla cjeli svijet promovirajući svoju Hercegivinu. 

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...