Herceg školarcima poželio bezbrižnu novu školsku godinu

Date:

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg tradicionalno je čestitao početak nove školske, uskoro i akademske godine, poželjevši svim školarcima, studentima i njihovim roditeljima puno uspjeha i sretnih trenutaka u vremenu stjecanja izobrazbe i životu uopće.

– Osobno i u ime Vlade HNŽ-a svim učenicima, opet na poseban način ovogodišnjim prvašićima, njihovim roditeljima, prosvjetnim djelatnicima i svim zaposlenicima u prosvjetnim ustanovama želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu s puno lijepih uspomena koje će nastati u školskim klupama. Prvašiće s razlogom uvijek izdvojimo, čestitajući im veliku životnu prekretnicu sa željom da im početak školskoga razdoblja u životu bude bezbrižan i radostan i da kroz učenje i stvaranje novih, često cjeloživotnih prijateljstava, steknu prva znanja, i postave snažnu osnovu za buduće razvijanje svojih sposobnosti, nadarenosti i ukupnoga životnog potencijala. Zdrav i uspješan početak izobrazbe stup je svih njihovih postignuća u budućnosti, a na nama je osigurati im sve preduvjete, stabilno i zdravo okružje za njihov razvoj i rast – poručio je predsjednik Herceg.

Ovo je svakako prigoda podsjetiti kako je Vlada HNŽ-a prošle godine svim osnovnoškolcima u županiji, njih više od 16 tisuća u rasponu od 1. do 9. razreda, osigurala besplatne udžbenike. Prošloga je tjedna, pak, pripadajućom odlukom osigurala sredstva za nabavu novih nedostajućih primjeraka kako bi i ove godine učenike svih osnovnih škola u svim gradovima i općinama HNŽ-a također na klupama dočekali besplatni udžbenici.

– Besplatni su udžbenici itekako značajna potpora našim obiteljima s mališanima koje treba opremiti za nastavu. Zaista sam ponosan na činjenicu da smo cjelokupan mandat, počevši još od 2015. posvetili stalnomu unaprjeđivanju našega prosvjetnog sustava, osobito kroz stalno poboljšavanje životnoga i radnog standarda naših prosvjetnih djelatnika. Teško je i pobrojati sve učinjeno, ali svakako je jedna od najznačajnijih stavki obnova, dogradnja i uređenje gotovo svih osnovnih i srednjih škola i njihovih športskih dvorana u cijeloj županiji. Riješili smo radno-pravne statuse za čak 700 djelatnika u prosvjeti koji su godinama radili u statusu ”na određeno”, u više smo navrata odnosno kroz nekoliko kolektivnih ugovora povećali primanja i opseg radnih prava zaposlenika u prosvjeti, potpuno osuvremenili školske prostore, osiguravši poticajno školsko ozračje za učenje i napredovanje – podsjetio je prvi čovjek Vlade HNŽ-a, dodavši kako je prošloga tjedna dana suglasnost i na Prijedlog organizacijskih shema srednjih škola u županiji, čime je Vlada još jednom iskazala razumijevanje i dala puni doprinos rješavanju problema tehnološkoga viška u školama.

Usvojena je i Odluka o povećanju plaća za asistente u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama za novu školsku godinu, kao i visina naknade za topli obrok koja će biti utvrđena u jednakomu iznosu kao i za sve korisnike koji plaću primaju iz Proračuna HNŽ-a. Također, u završnoj su etapi i procedure za konačno uvođenje psihologa u nastavni proces.

Uz predsjednikovu čestitku, podsjećamo na to kako će školska 2023. / 2024. godina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kako je to i Zakonom predviđeno, otpočeti u ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine.

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...