Gruđanka Žana Alpeza, predsjednica Udruge “Pravi put” nominirana za Hercegovku godine

Date:

I Grude imaju svoju predstavnicu na izboru za “Hercegovku godine”

Riječ je Gruđanki Žani Alpeza, a popratno pismo pristiglo uz nominaciju prenosimo u cijelosti:

Žana Alpeza osnivačica je i predsjednica Udruge „Pravi put“ koja živi i djeluje u Grudama. Već duže vrijeme aktivna je u području humanitarnog djelovanja, stoga smatram da itekako zaslužuje biti dijelom ovogodišnjeg izbora „Hercegovka godine“. Empatijom i pozitivnim odnosom prema drugima možemo graditi bolju budućnost, što ova humanitarka pokazuje u svom svakodnevnom radu.

Biografija

Žana Alpeza rođena je 1. ožujka 1978. godine. Osnovnu školu završila je u Grudama, a srednju strukovnu školu (strojarski tehničar) u Širokom Brijegu. Ubrzo nakon srednjoškolskog obrazovanja počela je raditi u Međunarodnoj kompaniji vodećeg svjetskog proizvođača piva, za belgijsku grupaciju „Inbew“, sadašnji „Ambew“. Kroz 11-godišnji rad u navedenoj kompaniji stekla je veliko poslovno iskustvo koje primjenjuje i danas na svojim poslovnim aktivnostima.

Nakon slabijeg poslovanja, nažalost, skoro svi djelatnici su ostali bez posla. Žanu to nije obeshrabrilo te je krenula u nova usavršavanja i dodatne edukacije. U 2012. godini dobila je novčana grant sredstva za ideju za žensko poduzetništvo (socijalno poduzetništvo žena u ruralnom razvoju) i otvorila poljoprivredni obrt „Djelatnost poljoprivrede MILA“, gdje ima dvoje zaposlenih i pomaže osobama s invaliditetom, posebno ženama.

U listopadu 2014., Žana je jedina žena iz Hercegovine koja je nominirana od „Mozaik Fondacije“ uz potporu „The Balcan Trust of Democracy“ za individualnu filantropiju, gdje svakodnevno uz svoje obveze ima vremena za pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

Do osnivanja Udruge „Pravi put“ došlo je početkom 2015. godine. Svrha i ciljevi Udruge su podrška, umrežavanje, razmjena podataka, edukacija… U Udruzi djeluje tim od nekoliko stručnjaka, informatičara, stručnih suradnika za pisanje EU projekta, NLP mentori, o čemu se možete informirati i putem web stranice www.udrugapraviput.com

Udruga radi s aktivnostima na području čitave BiH te surađuje s vladinim sektorom, raznim organizacijama, kako domaćim tako i inozemnim, nevladinim sektorom, udrugama mladih iz raznih općina i slično.

Žana je mentorica je za malo i srednje poduzetništvo u području tržišne strategije te je autorica knjige pod nazivom „Izopačeno Čovječanstvo“. Knjiga govori o ljudskim slabostima, problemima zla, lažima… te je ustvari skup kolumni koje je autorica pisala za Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Druga  knjiga pod nazivom „Preživjeti 21. stoljeće“ je izašla 2021. te govori o tome kako suvremeni čovjek 21. stoljeća se nosi sa svim izazovima i globalizacijom.

Zadnje četiri godine piše kolumne za web portale u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Piše i za Katolički mjesečnik „Naša ognjišta“ i Hrvatske novine Subotica, kulturno-znanstveno-društveni mjesečnik.

Dobitnica je nagrade za najbolju žensku business ideju od Američke ambasade u BiH, Interventnog fonda za žensko poduzetništvo u BiH, nagrade „Dama godine regije 2018.“, specijalne nagrade za individualni razvoj filantropije u BiH, nagrade Balkan Awards 2019. za socijalno-humanitarni rad, doprinos, stvaralaštvo i umrežavanje, kao i nagrade OUC Srbije Business Women Awards za spisateljski rad. 

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...