Granična policija BiH obilježila 24. godišnjicu rada

Date:

U povodu Dana i 24. godišnjice Granične policije Bosne i Hercegovine, 6. lipnja 2024. godine, u Sarajevu je održana svečana ceremonija. Ravnatelj Granične policije BiH, Mirko Kuprešaković, i ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, istaknuli su važnost postignuća i izazova s kojima se Granična policija suočava, piše FENA

Kuprešaković je naglasio kako su aktivnosti na unapređenju svih segmenata rada doprinijele razvoju Granične policije u respektabilnu agenciju. Naveo je da je jedan od najvećih problema bio nedostatak kadrovskih kapaciteta, no posljednjih godina provode se obuke i zapošljavanje novih kadeta.

„U protekloj godini imali smo ceremoniju polaganja zakletve XI. klase kadeta, a u tijeku je natječajna procedura za XII. klasu. Planiramo raspisati natječaj i za XIII. klasu, očekujući još 300 novih policijskih službenika u naredne dvije godine“, izjavio je Kuprešaković.

Granična policija BiH suočava se s povećanim migracijskim pritiskom.

„U prva dva mjeseca 2024. godine zabilježeno je povećanje nezakonitih prelazaka granice za gotovo 70% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Organizirane kriminalne skupine sve češće pokušavaju ilegalno prijeći granicu, ugrožavajući živote policajaca“, rekao je Kuprešaković.

Ministar Nešić je istaknuo da je Granična policija postigla izuzetno dobre rezultate i postala pouzdan partner policijama regije i Europske unije.

Granična policija BiH je moderna agencija koja svakodnevno kontrolira 1.500 kilometara dugu granicu i predstavlja barijeru za svaki oblik prekograničnog kriminala“, kazao je Nešić, dodavši da će Ministarstvo sigurnosti nastaviti podržavati ovu agenciju u borbi protiv ilegalnih migracija i drugih sigurnosnih prijetnji.

Na svečanosti su dodijeljene pohvalnice i nagrade za posebne zasluge. Kuprešaković je uručio priznanja istaknutim državnim službenicima, a zahvalnice su dobili i predstavnici partnerskih agencija poput SIPA-e i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Zahvalnice su također uručene ministarstvima unutarnjih poslova na županijskoj razini za njihov doprinos u zajedničkim ophodnjama. Među nagrađenim županijama su Unsko-sanska, Tuzlanska, Srednjobosanska, Sarajevska, Bosansko-podrinjska, Zeničko-dobojska, Hercegovačko-neretvanska, Brčko distrikt BiH, Posavska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija.

Ravnatelj Kuprešaković uručio je zahvalnicu i Zlatnu plaketu ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću za izuzetan doprinos u radu i razvoju Granične policije BiH. Ministar Nešić je uručio pohvalnice policijskim službenicima za ostvarene izuzetne rezultate rada, a Medalju za hrabrost dobili su Edin Šabanović i Milisav Nikolić za posebni doprinos u zaštiti i očuvanju ljudskih života i materijalnih dobara.

Svečanost je okupila rukovoditelje osnovnih organizacijskih jedinica i nagrađene službenike Granične policije BiH, kao i predstavnike tužiteljstava, međunarodnih organizacija, entitetskih i županijskih MUP-ova te diplomatskih predstavništava u BiH, prenosi FENA

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...