Gradsko vijeće Mostara danas o Statutu

Date:

Odluka o usvajanju Statuta Grada Mostara, kojega je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, te Odluka o usvajanju izmjena i dopuna Statuta bit će središnja tema današnje sjednice Gradskog vijeća Mostara.

Ova točka našla se na dnevnom redu bez suglasnosti Povjerenstva za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti koje Gradskom vijeću predlaže Izmjene i dopune Statuta Mostara, a predlagač točke je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

Izmjene Statuta na kojima Marić inzistira upravo su one koje su 2020. godine dogovorene „Mostarskim sporazumom” između SDA i HDZ-a BiH.

– Stvoreni su svi preduvjeti za usvajanje. Dobili smo pozitivan odgovor od OHR-a. Ovo je način na koji jednim udarcem i jednim glasovanjem možemo usvojiti nametnuti statut i izmjene statuta. Nadam se da će sutra biti dovoljno sigurnosti i hrabrosti od svih političkih subjekata da podrže Statut – rekao je Marić u izjavi za Fenu.

Osvrnuo se na izjavu predsjednika Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar Armana Zalihića koji je Feni ranije kazao kako prijedlog Statuta iz Mostarskog sporazuma dodatno dijeli grad na nacionalne općine, što SDP neće podržati.

– SDP stalno priča kako mi nešto dijelimo. Mi ništa ne dijelimo. Jasna je poruka SDA uvijek bila da smo mi za jedinstven Mostar – poručio je Marić.

Predsjednik Gradskog vijeća prokomentirao je i novi HDZ-ov prijedlog izmjena Statuta, kazavši kako HDZ BiH predlaže formiranje dva povjerenstva, jedno povjerenstvo koje bi pokrivalo prostor tri gradska područja s većinski hrvatskim stanovništvom, a drugo tri područja s većinski bošnjačkim stanovništvom

Povjerenstva i nadležnosti

Predsjednik mostarskog HDZ-a BiH Slaven Zeljko ocijenio je kako u tom prijedlogu nema ništa sporno.

– HDZ BiH, bez kojeg ne bi bilo „Mostarskog sporazuma”, a samim tim ni izmjena izbornih pravila za Grad Mostar i održavanja lokalnih izbora nakon 12 godina, niti jednim svojim prijedlogom ne dijeli jedini multientički grad u Bosni i Hercegovini – kazao je Zeljko u izjavi za Fenu.

Po njegovim riječima, jeftina je demagogija navoditi broj povjerenstava za gradska područja, jer suštin nije broj povjerenstava već ovlasti i nadležnosti koje se daju povjerenstvima.

– Prijedlog HDZ-a BiH stvarnu nadležnost za donošenje svih odluka važnih za Grad Mostar i njegove žitelje daje isključivo Gradskom vijeću, a nikakvim povjerenstvima gradskih područja, kao što je to u svakoj jedinici lokalne samouprave. Nema razloga da u Mostaru bude drugačije – dodao je.

Naveo je kako su prethodne dvije godine rada Gradskog vijeća i Gradske uprave pokazale nedostatke ranijih rješenja te da je potrebno „prilagoditi određene odredbe vremenu u kojem živimo s ciljem unaprijeđenja učinkovitosti administracije, kako bi bila na usluzi žiteljima značajno više nego što je sada”.

Izvor:Fena

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...