Gradi se Jadransko-jonska autocesta, najveći BIH dio prolazi kroz Hercegovinu u dužini od 102,6 km

Date:

Gradi se Jadransko-jonska autocesta, najveći BiH dio prolazi kroz Hercegovinu u dužini od 102,6 km

Nakon provedene tenderske procedure JP Autoceste FBiH je izabralo projektanta za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko – jonskog koridora, dionica Stolac – Interregionalni čvor Počitelj.

Za projektanta navedenog dijela Jadransko – jonskog koridora odabrana je grupa ponuđača, koju čine IGH d.o.o. Mostar, Institut IGH d.d. Zagreb i Integra d.o.o. Mostar. Ukupna vrijednost ovog ugovora koji se financira iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH je 6.090.175,24 KM bez PDV-a.

Rok za izradu projektne dokumentacije je osamnaest mjeseci.

Trasa dionice Počitelj – Stolac, ukupne dužine oko 23 km, počinje od definiranog spoja s Koridorom Vc, a u nastavku trasa ide obodom platoa “Dubrava”, iza naseljenih mjesta Gaj i Brijeg sve do dijela gdje prelazi preko korita rijeke Bregave sa sjeverne strane platoa na južnu u zoni “Habatnice”.

Do prelaska na suprotnu stranu korita rijeke Bregave, na trasi su prdviđena ukupno četiri mosta. Pored mostova, na ovom dijelu trase, predviđena su dva potputnjaka. Trasa prolazi pretežno nenaseljenim dijelom odnosno iza postojećih naselja.

Na dionici je predviđeno odmorište Kruševo. Od desetog kilometra trasa se penje prema tunelu (L= 990 m), te nastavlja sve do platoa gdje je predviđeno čvorište za Neum i Stolac. Na ovom dijelu trase predviđeno je pet potputnjaka, te jedan natputnjak u sklopu čvorišta „Neum-Stolac“.

Ukupna duljina Jadransko-jonske autoceste kroz BIH je 102,6 km, a završava na granici s Crnom Gorom. Ovaj koridor je jedan od od prioritetnih infrastrukturnih projekata za BiH, a obzirom da prolazi kroz sedam zemalja ima i veliku regionalnu važnost. Ukupna dužina Jadransko – jonskog koridora je oko 1.100 km, priopćeno je iz JP Autocesete FBIH 

Share post:

More like this
Related

Jednostavan recept za pizza tijesto

Najbolje tijesto za pizzu uz pravi omjer brašna Pizza majstori...

Do kraja godine ugovor za najduži tunel u BiH: Projekt “težak” blizu milijardu i 100 milijuna KM

Planom nabavki definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača...

Branitelji u FBiH imat će veće naknade

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u srijedu navečer je...