Govor hrvatskog eruroparlamentarca o umjetnom “pumpanju” cijena goriva

Širi se govor hrvatskog europarlamentarca o umjetnom ‘pumpanju‘ cijena goriva: Nismo glupi. Ratovi donose enormnu zaradu nekoj od grupacija u naftnoj industriji. To se dogodilo i sada.

Od početka rata u Ukrajini hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić proziva vodstvo EU-a za licemjerje. Prošli tjedan je kritizirao Njemačku i druge države članice, da su u 12 dana, koncem veljače i početkom ožujka, kupile od Rusije plina i nafte u vrijednosti 10 milijardi eura i time poslale poruku “jedno pričamo, drugo radimo”.

 U zadnjem govoru u Europskom parlementu osvrnuo se na cijene energenata. Kaže kako one rijetko kada, odnosno gotovo nikada ne odgovaraju njihovoj proizvodnoj cijeni te cijeni njihove distribucije.

– One najviše ovise o geopolitici i započetim ratovima. Mi smo imali gotovo iste cijene benzina i dizela kada je nafta bila 120 dolara po barelu i kada je bila 40 dolara. Ratovi donose enormnu zaradu nekoj od grupacija u naftnoj industriji. To se dogodilo i sada. Kao što lažne i istinite pandemije donose ogroman profit farmaceutskoj industriji tako i ratovi donose ogroman profit energetskoj industriji. Tako je danas, a tako će biti i zauvijek jer ratovi se non-stop stvaraju i izmišljaju – poručuje uz konstataciju: „Mi nismo glupi“.

Da cijene naftnih derivata nemaju previše veze s cijenama sirove nafte ilustrira brojkama:

“U srpnju 2008. godine, barel nafte koštao je 147 dolara, a Eurosuper 95 je koštao 9,75 kuna po litri. Jučer je cijena barela nafte bila 100 dolara, a Eurosuper 95 je u Hrvatskoj 13 kuna. Litra eurosupera u Mađarskoj je 1,21 eura, a u Njemačkoj 2,48 eura”.

Hercegovka.net /Izvor/Slobodnadalmacija 

Odgovori