‘Gdje je Gospa prisutna sve se mijenja’: Tisuće tvrtki unijeli kip Gospe među radnike

Sve više i više tvrtki diljem svijeta svjesno je stvarnih dobrobiti koje molitva i pobožne inicijative imaju na zaposlenike, radno okruženje, pa čak i na učinak radnika.

Ovo su samo neki od zaključaka inicijative pod nazivom: ‘S Marijom na djelu’ (Con María en el trabajo) i koji su već osvojili gotovo 2000 tvrtki, ustanova i domova.

Inicijativa koja je potekla od čileanskog sjemeništarca, danas svećenika, Juana Pabla Álamosa, jednostavna je, ali učinkovita:
ponesite Djevicu Mariju u obliku prekrasnog kipa u tvrtke, tvornice i druga radna okruženja kako bi zaposlenici mogli moliti i napraviti pravu pauzu čak i ako je to samo pet minuta.

Sve je počelo kada je Álamos bio tek novak u Brazilu i odlučio je isprobati nadahnuće koje mu je došlo pred Presvetim Sakramentom, za evangelizaciju.

 Prema web stranici Con María en el trabajo, sve je počelo kada je otišao moliti pred svetohranište spreman poduzeti “djelo dobra” i razvijati ga u budućnosti.

Iz njegove molitve proizašla je ideja: ponijeti Marijinu sliku na radno mjesto i povećati pobožnost i žar djelatnika tvornica, poduzeća i ureda. Prednosti dobivene u poslovnim organizacijama su ogromne.

Nedavno je objasnio da je za test zamolio prvo svoje roditelje u Španjolskoj da u svoju tvrtku stave jednu od slika.

“Shvatili su to vrlo ozbiljno. Vidjeli su da voće proizvedeno u toj tvornici ima vidljivu novu ljepotu i kako se okolina posve promijenila, postala je duhovnija i radnici bi stali ispred Djevice i ostavili cvijet ili se pomolili. Vrlo spontano, na taj se način sve poboljšalo”, objašnjava on.

Projekt Con María en el trabajo odnosno S Marijom na djelu na hrv., nazvan prema poruci Ivana Pavla II. čileanskim radnicima 1987. godine, a proizlazi iz uvjerenja da ako se netko moli Mariji, “ona pomaže u duhovnim potrebama”, ali i zemaljskim, svih zaposlenika i organizacija.

Inicijativa je samo krenula.

Roditelji sjemeništarca, vidjevši milosti koje se šire u njihovoj tvrtki, odlučili su je predložiti susjednoj tvrtki, koja je primila milost s identičnim rezultatom.

Broj tvrtki koje su primale kip Marije povećavao se, ubrzo ih je bilo na desetke, a danas postoji više od 1900 slika Marije distribuiranih diljem svijeta, u svim vrstama institucija: školama, automobilskim tvrtkama, građevinskim tvrtkama, kaznenim centrima, čak i u vojnim okruženjima i akademijama.

“Sve je išlo spontano, bez buke, kakve marijanske stvari i jesu. Nije se rodilo iz projekta osmišljenog u fazama, nego na jednostavan način. Nismo očekivali da će toliko rasti”, priznaje.

Ponudite prostor za molitvu i kršćansku prisutnost

Svećenik ima brojne primjere koji pokazuju tajanstvenu lakoću kojom se inicijativa širi.

Spominje jednu od njih, tijekom putovanja pape Franje u Čile. Kao i na svim papinim putovanjima, raspored je bio gust i nije bilo vremena za improvizaciju.

No, kad je Franjo stigao u ženski zatvor u Santiagu, čekalo ga je 30 kipova Marije i promotora inicijative, u nadi da će dobiti papin blagoslov. Svećenik se i danas sa zahvalnošću sjeća kako je Franjo na improviziran način odgovorio njegovoj želji.

Za svećenika su ovakve inicijative od presudne važnosti. U slučaju Con María en el trabajo, on objašnjava da plodovi nisu ograničeni samo na njegov glavni cilj da ponude prostor za molitvu u svijetu rada, već se proširuju na evangelizaciju i apostolat u cijelom svijetu kako bi revitalizirali vjeru.

“Mnogo je mjesta gdje je nedjeljna misa znatno opala, ali pučka je pobožnost još uvijek vrlo jaka.

Radi se o izlasku tamo gdje su ljudi, na njihovim radnim mjestima i nuđenju prostora za molitvu i kršćansku prisutnost”, objašnjava.

Također je svjestan da je, pred ozbiljnom krizom zvanja koja Crkva trpi, “potrebna pomoć na svim razinama” i Con María en el trabajo želi se pridružiti inicijativama koje se suočavaju s plodovima koji se ne mogu predvidjeti.

Plodovi “nevidljivog apostolata”

Svećenik je svjestan da se mnogi plodovi događaju zbog “snažnog utjecaja” ulaska u neko mjesto i gledanja kipa DJevice.

Iza svakog od 1800 mjesta diljem svijeta “postoji blagoslov i molitva” koji čine ono što on naziva “nevidljivi apostolat”.

“Brojiš slike, ali ne znaš što se događa s ljudima. Godinama kasnije čovjek ti kaže da ga je ta Djevica privukla, a kad ga pitaš zašto baš ta, rekao nam je da bio na poslu, da ne može imati djece, a kada ju je on zamolio, žena mu je uspjela zatrudnjeti – kaže. Dodaje svećenik da postoji još mnogo svjedočanstava ozdravljenja i oslobođenja.

Iz svog iskustva zna da obitelji nisu jedine koje se “promijene” po zagovoru i prisutnosti Djevice na ranim mjestima ljudi.

Tijekom pripreme inicijative bio je također svjestan kako se uspostavljaju novi međuljudski odnosi i kako raste molitva, milost ili čak sama vjera. Gdje je marijanska prisutnost, kaže on, “zlodusi se boje”.

Što se tiče planova za budućnost, svećenik potvrđuje da je prvo potrebno “nastaviti osluškivati” što Bog i Djevica imaju za reći, ali dopušta si sanjati o umnažanju prisutnosti slika u različitim područjima.

On također teži drugim kratkoročnim ciljevima, kao što je formiranje tima mladih ljudi, a time i “obitelj oko zajednice Con María en el trabajo”.

“Lijepo je sanjati. Sve što dolazi od Marije stvara radost, posebno je, stvari se popravljaju, a ako ne, u patnji se nalazi smisao. Ona je majka, ona je jaka i čvrsta, ona je utočište za grešnike. Konkretan plan je staviti mnogo slika, stvoriti mnogo prostora za molitvu, da nas to dovede do Isusa i da možemo dosegnuti nebo i evangelizirati”, zaključuje, a prenosi vjera.hr

Kako dovesti Djevicu u svoju tvrtku

S weba objašnjavaju da novac nije neophodan da biste mogli imati koristi od prisutnosti ovih slika Djevice. Nitko tko ne želi ne mora ništa platiti sliku, a oni koji ipak žele mogu a više informacija na mail: conmariaeneltrabajo@hotmail.com.

Izvor:Večernji.ba

Hercegovka.net

Odgovori