(Foto)Bili smo u Sinju, posve je za‘ladilo: snijeg pada, bura dere, ljudi izvukli najdeblje jakete, neki ostali i bez struje

Cijeli cetinski kraj u subotu je osvanuo u bijelom. Snijeg je nošen jakom burom, povremeno s olujnim pa i orkanskim udarima, počeo padati oko 3 sata u noći na subotu, najprije na širem triljskom području. Najveća debljina snježnog pokrivača je oko 5 centimetara, ali pahuljice nošene burom na zapusima stvaraju nanose.

Piše:Toni Paštar za Slobodnu Dalmaciju

Na klimatološkoj postaji Sinj u Glavicama u subotu u sedam sati izmjerena je temperatura od minus 1 stupanj Celzijusa. U isto vrijeme s automatske postaje na dinarskom vrhu Velika Duvjakuša očitava se minus 9 stupnjeva, uz snijeg i jaku buru.

Zbog kvara na 10 kilovoltnom dalekovodu u noći na subotu bez napajanja električnom energijom ostali su potrošači u naseljima Karakašica – Čitluk – Jaensko – Bajagić. Monteri sinjskog pogona “Elektroddalmacije” otišli su na teren rani otklanjanja kvara.

Sve ceste su prohodne i uglavnom čiste, zahvaljujući zimskoj službi Nadcestarije Sinj Županijskih cesta.

– Svi djelatnici naše zimske službe s mehanizacijom na terenu su jutros od 4 sata. Imamo ukupno 8 ekipa od kojih su tri raspoređene na području triljskog kraja, tri ekipe su na području Sinja i Dicma, a dvije ekipe upućene su prema vrličkom području gdje je snijeg počeo padati kasnije, odnosno gdje ga je bura počela donositi s Dinare. Dionice državnih cesta D-1 od Vrlike do Križica, D-60 od Brnaza do Biorina, D-220 od Trilja do graničnog prijelaza Kamensko i D-219 od Sinja do graniučnog prijelaza Vaganj raličimo i posipamo solju i kalcijem dok sve županijske i lokalne ceste uz raličenje tretiramo sipinom uz dodatak soli i kalcija. Sve ceste su prohodne, a jedini problemi su nanosi, uglavnom na lokalnim prometnicama, ali ih brzo uklanjamo i cestama vraćamo prohodnost – kazao nam je Ivan Maras iz Nadcestarije Sinj. 

Izvor:Slobodna Dalmacija/Foto:Vojko Bašić Cropix

Hercegovka.net

Odgovori