Farma mlijeka iz BiH proizvodi struju iz organskog otpada

Priča iz Kalesije privukla je pažnju britanske novinske agencije Reuters

Visokotehnološka farma mlijeka među prvima je u BiH koja pretvara biogas iz životinjskih fekalija i silaže u električnu energiju, jer ima za cilj da postane samostalna u vrijeme kada visoke cijene energije predstavljaju rizik za poljoprivredni sektor koji zavisi od subvencija, piše britanska agencija Reuters.

Projekat na farmi Spreča, na sjeveru balkanske zemlje bogate ugljem, u skladu je sa naporima vlasti da postepeno prebaci proizvodnju energije na obnovljive izvore.

Farma je u stanju da proizvede više struje za sat vremena nego što prosječno domaćinstvo potroši za mjesec dana. Proizvodnja energije počela je u rujnu, radi na 50%-60% kapaciteta zbog regulatornih zahtjeva, ali će moći proizvoditi 600 kilovata po satu, kada bude u potpunosti operativna.

Dolazi u vrijeme kada su cijene đubriva, hrane i energije skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu, navodi Reuters.

“Ideja da se mješavina kravljeg i kokošijeg izmeta, kukuruzne silaže i drugog organskog otpada koji se nalazi na farmi pretvori u biogas rodila se prije skoro deceniju”, rekao je direktor farme Said Karić.

To je prvi takav projekat u Federaciji BiH, kažu Karić i vođa projekta Mirsad Tursunović.

“Predviđeno je da se okrune postojeći procesi na farmi”, rekao je Karić na farmi u vlasništvu sarajevske mliječne industrije Milkos, koja se prostire na 800 hektara vlastite i zakupljene zemlje i ima kapacitet za 2.000 visokoprinosnih grla.

Šemu na farmi, koja već koristi automatizaciju i visokotehnološke mašine, podržava vlada i finansira je Sarajevo Milkos.

“Ovo je korak ka usklađivanju sa europskim standardima… i predstavlja ekonomski model koji se može razviti za povećanje ekonomičnosti poslovanja, imajući u vidu da je primarna poljoprivredna proizvodnja niska zarada”, dodao je Karić.

BiH, u kojoj proizvodnja energije čini oko 20% njenog BDP-a, jedini je balkanski izvoznik električne energije, sa oko 60% proizvodnje iz elektrana na ugalj, a ostatak uglavnom iz hidroenergije.

Njene dvije regije, Federacija BiH i Republika Srpska, obavezale su se da će povećati udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora do 2030. godine, ali je energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini usporila te planove.

Toplotna energija nastala tokom fermentacije biogasa također se koristi za grijanje nekih gospodarskih objekata.

“Naš dugoročni plan je izgradnja plastenika koji bi se takođe grijali na ovu toplotnu energiju”, rekao je Karić.

Izvor:: Web UNA BiH

Hercegovka.net

Odgovori