“Električni automobili lažno se reklamiraju, domet im zimi pada i do 33 posto“

Date:

Udaljenost koju električni automobili mogu prijeći zimi s punom baterijom do trećine je manja nego što se reklamira, objavio je britanski časopis.

Britanski magazin ‘What Car?’ testirao je desetak električnih automobila po hladnom vremenu.

Funky Cat First Edition kineskog proizvođača Ora je među anailziranim automobilima imao najveću razliku između proklamiranog i stvarnog dometa, piše agencija dpa.

On je prošao samo 209 kilometara prije no što je stao, što je oko 33 posto manje nego se reklamira (311 kilometara). Drugu najveću razliku, 32 posto, imao je Renaultov Megane E-Tech.

Najprecizniji domet imala je Nissanova Ariya, s 16 posto razlike, a na drugom mjestu je Teslin Model Y s 18 posto.

Svi automobili imali su punu bateriju te su preko noći ostavljeni vani, na temperaturama između 0 i 2 stupnja, prije no što su bili voženi na lokaciji za testiranje koja simulira stvarne uvjete na različitim vrstama cesta.

“Sve veći broj ljudi posjeduje ili razmišlja o kupnji električnih automobila i stoga je važno da razumiju prednosti i nedostatke ove tehnologije, posebno koliko daleko će se moći kretati između punjenja”, rekao je Will Nightingale, voditelj testnog tima britanskog magazina.

“Iako se zna da hladno vrijeme negativno utječe na performanse i učinkovitost baterije – pogotovo ako se koristi sustav grijanja automobila – testiranje stvarnog dometa koje provodi What Car? osmišljeno je kako bi kupcima automobila pružilo najjasnije moguće razumijevanje koliko će kilometara u pravilu moći prijeći u britanskim zimskim uvjetima”, rekao je.

“Unatoč tome što ne odgovaraju službenim brojevima, jasno je da mnogi od ovih električnih automobila još uvijek imaju prednost jer su na jeftiniji pogon od benzinskih ili dizelskih ekvivalenata, pod pretpostavkom da ih možete puniti kod kuće”, zaključio je Nightingale.

Izvor:Agencija

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...