Dubrovnik namjerava ograničiti promet oko povijesne jezgre

Date:

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je u petak nacrt odluke o ograničenju prometa u kontaktnoj zoni povijesne jezgre, s ciljem smanjenja prometnih gužvi u srcu Dubrovnika i negativnog utjecaja na spomeničku baštinu. Franković je naglasio kako je nacrt temeljen na smjernicama UNESCO-a i Planu upravljanja povijesnom jezgrom.

Javno savjetovanje

”S obzirom na to da Dubrovnik prvi donosi ovakav dokument, očekujem da se gospodarski subjekti i građani uključe u javno savjetovanje idućih 30 dana, kako bi konačna odluka bila što kvalitetnija i životnija te kako bismo je u budućnosti što manje mijenjali, Dijalog nam je iznimno važan”, rekao je Franković, prenosi Hina.

Napomenuo je kako su preduvjet za donošenje odluke bile nedavne izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. ”Želimo smanjiti gužve i dati prednost stanovništvu Dubrovnika, s posebnim naglaskom na stanovnike povijesne jezgre”, izjavio je Franković.

Različite kategorije

Nacrtom je određeno pet kategorija vozila s različitim pravilima. U zoni posebnog prometnog režima moći će neometano prometovati građani koji u zoni imaju prijavljeno prebivalište dulje od godinu dana te vozila javnog prijevoza, mopedi, motocikli, interventne službe, oružane snage i HGSS.

Isto će se omogućiti svima koji imaju PPK (povlaštena parkirna karta), pre-paid parking, parkiralište ili garažno mjesto izvan sustava javnih parkiralištima. Posebna su kategorija gospodarstvenici u prijevozu osoba i tereta, dok se promet turističkih autobusa, osobnih vozila 7+1 i 8+1 i car sharinga nastavlja pod trenutačnim uvjetima.

Zabranjen pristup povijesnoj jezgri bit će kamp kućicama, kamperskim vozilima, traktorima i sličnim vozilima.

Izvor:HINA

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...