DRŽAVA će Mati Rimcu pokloniti više od milijardu kuna za projekt robotaksija

0

DRŽAVA će Mati Rimcu pokloniti više od milijardu kuna za projekt robotaksija. Potvrđeno je to danas nakon što je Europska komisija odobrila hrvatsku državnu pomoć od 179.5 milijuna eura. piše Index.hr

Rimac će potporu dobiti u obliku izravne bespovratne isplate i pokrit će oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, Rimac će dio primljene pomoći vratiti državi.

Riječ je o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombiniranje više načina prijevoza putem jedinstvene platforme. Bude li Rimčev projekt uspješan, model bi se mogao proširiti na druge europske gradove. 

Iz Europske komisije kažu da je cilj podržati tvrtku P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge koja se temelji na potpuno autonomnom električnom vozilu odnosno robotaksiju, prenosi Index.hr

Europska komisija kaže da je mjera potrebna i prikladna

Osnivači firme P3M su Mate Rimac, Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automobilima, i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima.

Projekt će se djelomično financirati iz Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF), nakon što je EK pozitivno ocijenila nacionalni hrvatski plan.

EK je utvrdila da je mjera potrebna i prikladna za potporu razvoju inovativnih rješenja za urbanu mobilnost, čime se pridonosi strateškim ciljevima EU povezanima s digitalnom tranzicijom.  

Izvršno tijelo EU je također zaključilo da će potpora olakšati razvoj gospodarske aktivnosti i imati “poticajni učinak” budući da korisnik ne bi ulagao u projekt bez javne potpore.

EK je uz to utvrdila da je mjera razmjerna i da neće imati nepotrebne negativne učinke na tržišno natjecanje i trgovinu u EU.

Izvor:Index.hr

Hercegovka.net

Odgovori