Djeca u BiH ljeto provela uz YouTube gledajući crtane, serije i igrice

Nova Kaspersky studija u okviru programa sigurnosti djece (Kaspersky Safe Kids) otkrila je koji su to najgledaniji dječji sadržaji bili YouTube platformi u periodu lipnja – kolovoza 2023. godine. Kad su u pitanju crtani, apsolutni svjetski hit bila je serija Skibidi Toilet. Lacey‘s Flash Games su bile najtraženiji pojam među igricama, a kineske dramske serije We Fall in Love i Love Forever Young su dominirale u svojoj kategoriji.

Podaci iz Kaspersky studije iz 2021. kažu da, u prosjeku, 61% djece dobije svoje prve digitalne uređaje između osme i 12. godine, a prve gadžete već i ranije, oko pete godine. Oni istražuju virtualni svijet, stvaraju prijateljstva, igraju igre, gledaju filmove, ali i uče. Kaspersky je analizirao online upite koje su djece kako bi razumio što je privlačilo njihovu pažnju ovog ljeta. Analiza je zasnovana na anonimiziranim podacima, koje su korisnici/e Kaspersky Safe Kids dostavili dobrovoljno: upiti za pretragu i najpopularnije aplikacije za Android.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, najpopularnije Android aplikacije tokom ljeta 2023. su bile: YouTube (38,72%), TikTok (12,84%), Viber (12,59%). Instagram je zauzeo četvrto mjesto sa (7,57%), a odmah iza njega je popularna igrica Roblox sa (6,19%), dok je SnapChat koji je atraktivan među tinejdžerima zastupljen sa (3,49%).

YouTube (30%) i TikTok (17%) su i globalno dvije najpopularnije Android aplikacije ali je WhatsApp (15%) na trećem mjestu. Zanimljivo je i da je YouTube kids zastupljen sa samo 2,5% i da nema nikakav značajan doseg do djece.

Najčešće prtraživani sadržaji među djecom na YouTube platformi su bili su kanali i vlogeri koji snimaju zabavne, izazove ili lifestyle video sadržaje (21%). Kategorija ”ostalo” je dobila 21% i obično sadrži mimove i priče koje nisu uključene u druge kategorije. Gejming blogeri su zauzeli treće mjesto sa 15% pretraga. Druge visoko pozicionirane kategorije su muzika (13%), filmovi, crtani filmovi, TV emisije/serije (12%) i igrice (9%).

Skibidi Toilet je najpopularniji ljetni trend globalno. Riječ je o seriji crtića koja je objavljivana na YouTube Shorts, a autor je gruzijski influencer DaFuq!?Boom!.

Izvor:FENA

Hercegovka.net

Odgovori