Daniela Škegro: Srce je “intima božanskog I ljudskog odnosa, sjedinjenja u ljubavi”

Date:

Srce je »intima božanskog i ljudskog odnosa, sjedinjenja i ljubavi«: more, svemir i sve raslinstvo govore o Bogu (usp. Dn 3, 63, 76, 78, 80), no jedino Bog sam uspostavlja odnos s čovjekom objavljujući mu se u njegovu srcu.

U jednom satu srce otkuca više od četiri tisuće puta, dnevno i do stotinu tisuća. Srce iz lijeve klijetke u aortu po minuti izbaci 5 litara krvi odnosno u 13 sekundi raznese po tijelu svu krv. U danu to iznosi više od 7000 litara, a u prosječnom životnom vijeku od 70 godina oko 183 milijuna litara krvi.

Stoga katoličanstvo, nadograđujući starozavjetnu predaju, riječju »srce« ne označava samo ljudski organ, već i različita duševna stanja: od radosti i ushita do straha i tjeskobe. Srce dakle označava čitava čovjeka, ono je »znak i potpun simbol čovjekove cjeline, duše i tijela«. Čovjek je stvoren na Božju sliku.

Stoga se blagdan Srca Isusova označava i kao najljepši kršćanski blagdan.
Nakon što se blagdan Srca Isusova tako brzo proširio po mnogim biskupijama svijeta i vidjevši velike duhovne koristi od njegovog slavljenja, papa Pio IX. je 1856. g. posebnim dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj Crkvi osobito s obzirom na potrebu zadovoljštine za grijehe.
Danas, na prvi petak nakon tijelovske osmine, slavimo svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Mjesec lipanj posebno je posvećen štovanju Presvetog Srca Isusova.

Posebna pobožnost Srcu Isusovu obavlja se na večernjicama gdje se mole Zlatna krunica i litanije Presvetog Srca Isusova te druge molitve i pjesme u čast Srcu najveće Ljubavi, uz euharistijski blagoslov na kraju.

Zapravo, među najraširenijim pobožnostima u Katoličkoj Crkvi je svakako pobožnost Presvetom Srcu Isusovu. Ne radi se o jednoj pobožnosti među mnogima, nego je pobožnost Srcu Isusovu uzdignuta u Crkvi na posebno mjesto i nalazi se u središtu objave.

U kršćanskoj umjetnosti i ikonografiji često se prikazuje u obliku plamenog srca često probodena, krvarećeg, okružena trnovom krunom. Plamen predstavlja snagu Božje ljubavi koja preobražava, a čavli i trnje podsjećaju na Isusovu muku i smrt.

Sada kada ovo sve znamo, jeli se upitamo zašto nam se ovih dana serviraju mnoge svjetske poznate osobe koje promoviraju mjesec lipanj kao mjesec čime se obilježava nešto drugo i čemu je “posvećen” mjesec lipanj.
Lipanj je mjesec posvećen Presvetom Srcu Isusovu !

ZAPAMTITE KRISTOVE RIJEČI:

“Moje božansko Srce tako žarko voli sve ljude, a posebno tebe da nije moglo više zadržati u sebi oganj svoje žarke ljubavi. Ti ga moraš proširiti i objaviti ljudima da bi se obogatili tim dragocjenim blagom što ti ga otkrivam. Taj oganj u sebi nosi posvetnu milost i spasenjsku milost, koje su potrebne da ljude očuvaju od ponora propasti.”

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...