Danas se obilježava Svjetski dan plavuša

Date:

Svi znaju krilaticu “Džentlmeni više vole plavuše”. Jeste li znali da plavokose djevojke odnedavno imaju svoj praznik? Reći ćemo vam kada i kako se obilježava Dan plavuša 2023

Svatko je barem jednom čuo viceve o plavušama. Ali nitko nije sumnjao da bi šale o boji kose mogle dovesti do novog odmora. Svjetski dan plavuša odgovor je na nezasluženo ismijavanje intelektualnih sposobnosti plavokosih dama.

Svjetski dan plavuša obilježava se svake godine. 31 svibnja.

POVIJEST PRAZNIKA

Podrijetlo praznika vuče korijene iz seksizma na radnom mjestu i mizoginije prema plavokosim djevojkama. Američke odvjetnice i odvjetnice suočile su se s činjenicom da se muški kolege ne percipiraju kao ravnopravni i da ih koči u napredovanju u karijeri. Djevojke nisu tolerirale uvredljive šale na račun svoje boje kose i stvorile su vlastite praznike. O njemu se počelo pričati 9. srpnja 2001. Ove godine održana je prva parada.

Godine 2003. Međunarodno udruženje plavuša pozvalo je UNESCO da uspostavi praznik. Inicijativu nisu podržali svi članovi organizacije, ali se ipak praznik proširio svijetom. U našoj zemlji obilježava se od 2006. godine.

Svrha praznika je borba protiv stereotipa o plavušama, au globalnom smislu – borba za ravnopravnost. Od 2001. godine održavaju se svečane parade, procesije, festivali, natjecanja, flash mobovi i susreti s plavokosim slavnim osobama.

U našoj zemlji se na ovaj dan dodjeljuje posebna nagrada – “Dijamantna ukosnica”. Prva ceremonija održana je 2006. godine u Moskvi, u Novinskom prolazu. Inače, ovo je prva specijalna nagrada za plavuše.

ZANIMLJIVE ČINJENICE O PLAVUŠAMA

 • Ideja za praznik rodila se 2001. godine. Zatim je 26. lipnja izašla komedija Legally Blonde s Reese Witherspoon u glavnoj ulozi. Njoj se pripisuje velika uloga u nastanku praznika.
 • Inače, film je adaptacija knjige Legally Blonde. Njegova autorica, Amanda Brown, kći odvjetnika i vlasnika umjetničke galerije, i sama je išla na pravni fakultet i pisala priče iz života kolega studenata.
 • Prirodna plavuša je rijetka. Prema znanstvenicima, plavuše bi mogle potpuno nestati do 2202. jer je gen za plavu kosu recesivan, odnosno slab. Sada svijetlokosi ljudi čine 14% ukupnog broja.
 • Prirodne plavuše imaju gušću kosu od brineta i crvenokosih. Tako tijelo štiti vlasište od sunčevih zraka. Istovremeno, sama kosa je tanja i nježnija.
 • U staroj Grčkoj plava kosa simbolizirala je čistoću, nevinost i čistoću.
 • Usput, božica ljubavi Afrodita često se prikazuje kao plavuša.
 • Moda za plavu kosu nastala je u starom Rimu. Zatim su se aktivno prodavale perike sa svijetlom kosom.
 • Prije izuma boje, žene su pribjegavale raznim metodama posvjetljivanja, na primjer, vapnenoj vodi i višesatnom sjedenju na suncu.
 • Godine 1867. na Pariškoj izložbi predstavljen je prvi lijek koji je ženi omogućio da postane plavuša. Da, vodikov peroksid.
 • Prema legendi, carica Eugenia, supruga Napoleona III, prva je umjetno posvijetlila kosu.
 • Pažljivi gledatelji primijetili su da u svakom filmu Alfreda Hitchcocka postoji dama s plavom kosom.
 • Marilyn Monroe nije prirodna plavuša. Usput, odbila je glumiti u filmovima u kojima su, prema scenariju, bile druge svijetlokose djevojke.
 • Najviše plavuša živi u našoj zemlji, Njemačkoj, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj i Danskoj.

Izvor:hr.healthy-food-near.me.com

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...