Danas je blagdan svetog Ilije proroka

Danas je blagdan svetog Ilije  proroka, simbola snage i neustrašivosti 

U pučkom vjerovanju sveti Ilija zapovijeda gromovima pa se naziva i Ilija gromovnik. Prema starohrvatskoj legendi sveti Ilija Gromovnik vozi kola po oblacima zbog čega dolazi do grmljavine. U hrvatskim pučkim vjerovanjima sv. Ilija zapovijeda gromovima, olujama i kiši.

Svetog Iliju Hrvati Bosne i Hercegovine slvae kao svog zaštitnika.

Zaštitnik je grada Metkovića i mnogih hrvatskih župa i gradova. Između ostalog zaštitnik je Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Židovi vjeruju da će se Ilija još jednom pojaviti na zemlji prije “velikog Gospodinova dana”. Neki sveti oci i crkveni pisci misle da će to biti prije drugoga Mesijina dolaska, tj. prije sudnjega dana. U “Rječniku biblijske teologije” piše:

„Božji čovjek tajanstveno nestaje pred očima svoje okoline uznesen ‘u vihoru’, ‘u kolima Izraelovim i konjanicima njegovim’, a njegov proročki duh ostao je u Elizeju da nastavi Božje djelo.“

 Običaj je da se za taj blagdan ne radi u polju kako se ne bi navukao svečev gnjev.

U Hercegovini je običaj da se na svetog Iliju ne kupa u rijeci Neretvi.

Molitva svetom Iliji:

Svemogući Bože, molimo te, daj nama, koji vjerujemo kako je blaženi Ilija, tvoj prorok, na ognjenim kolima čudesno uzdignut na nebo, da po njegovu zagovoru budemo uzeti u nebo i da se radujemo u društvu tvojih svetih. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Hercegovka.net

Odgovori