Cvjetača: Čuvar srca i krvožilnog sustava

Date:

Znamo da čuva srce i žile te štiti od tumora, ali mnogi je i dalje ne žele jesti. Vrijeme je da se to promijeni piše Živim.hr

Možete je kuhati na pari ili u vodi, pirjati, peći i pržiti, napraviti pire ili ukusne guste juhe

Cvjetača se smatra supernamirnicom zbog izuzetno bogatog nutritivnog profila. Obiluje vlaknima, vitaminima B i C, a sadrži i visoku koncentraciju antioksidansa, među kojima su karotenoidi i glukozinolati koji pridonose karakterističnom intenzivnom mirisu kuhane cvjetače.

Glukozinolati mogu pridonijeti smanjenju rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i tumora.

Vitamin C

Što se tiče vitamina C, kojeg ima u značajnoj količini, nužan je za zdravlje kostiju i zuba, obnovu i očuvanje hrskavice te cijeljenje rana, kao i za bolju apsorpciju željeza. Vitamin B6, koji je također bogato zastupljen, sudjeluje u metabolizmu proteina, imunosnim funkcijama te razvoju mozga djeteta prije rođenja i u djetinjstvu.

Cvjetača sadrži i vitamin K, koji je važan za zgrušavanje krvi i metabolizam kostiju te folate nužne za stvaranje DNK i drugog genetskog materijala pa su stoga nužni u trudnoći kako bi se smanjio rizik za nastanak defekata neuralne cijevi ploda.

Naposljetku, vlakna su dragocjena za poticanje probave, sprečavaju zatvor, a pomažu i u održavanju optimalne tjelesne težine.

Priprema na razne načine

Cvjetača je vrlo zahvalna namirnica koju možete kuhati na pari ili u vodi, pirjati, peći i pržiti, napraviti pire ili ukusne guste juhe, pripremati na salatu, zapečenu u pećnici sa sirom i krušnim mrvicama, koristiti za pripremu nabujka, samu ili u kombinaciji s brokulom i drugim povrćem.

Izvor:Živim.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

NAJKREATIVNIJI ŠTAND Lampe ovog Hercegovca mame poglede na ovogodišnjem sajmu

Na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, prema službenim informacijama, predstavlja se...

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u...

Izaslanstvo HSS-a odalo počast žrtvama u Trusini

U Trusini kod Konjica jučer je obilježena 31....