Crvena riža kao lijek – Kako crvena fermentirana riža djeluje na smanjenje kolesterola u krvi

Date:

Što je crvena riža?

Crvena riža je vrsta riže koja dobiva svoju karakterističnu crvenu boju kroz proces fermentacije kroz djelovanje crvenog kvasca zbog Monascus purpureus. Ova vrsta riže je poznata i kao crvena kvasna riža ili Hong Qu na kineskom jeziku. Crvena riža se tradicionalno koristi u kineskoj kuhinji, posebno za bojanje hrane, kao što su kobasice, umaci i rižota. Jedna od glavnih karakteristika crvene riže je što riža sadrži prirodne pigmente poznate pod imenom Monakolin K. Monakolin K je spoj koji ima sličnu strukturu kao i statini, a to je skupina lijekova koji se koriste za snižavanje kolesterola. Zbog prisutnosti monakolina K se ova vrsta crvene riže također koristi kao dodatak prehrani za reguliranje razine kolesterola u tijelu. Može pomoći kod smanjenja razine lošeg LDL kolesterola u krvi i povećanju dobrog HDL kolesterola u krvi. Više o povijesti crvene riže i kako se ona koristi u ljekovite svrhe možete saznati u nastavku ovog članka.

Kako je nastala crvena riža?

Povijest crvene riže datira tisućama godina unatrag te svoje korijene vuče iz Kine. Praksa fermentiranja riže s crvenim kvascem Monascus purpureus koristila se kao konzervans hrane i bojanje hrane Već od perioda dinastije Tang se počelo prakticirati praksa fermentiranja riže s crvenim kvasem Monascus purpureus kako bi se konzervirala i bojala hrana. Tijekom ovog perioda, tehnika fermentacije riže se proširila na druge dijelove Azije, uključujući Japan, Koreju i Tajvan. U početku se crvena riža koristila isključivo kao bojilo za hranu. Hrana obojena crvenom rižom bila je popularna zbog svoje atraktivne boje, koja se smatrala simbolom sreće i obilja. Primjerice, kobasice obojene crvenom rižom postale su vrlo popularne u Kini tijekom proslave Kineske nove godine. Kasnije je bilo otkriveno kako crvena riža sadrži spoj monakolin K, koji ima svojstva kod snižavanja kolesterola. S ovim otkrićem se počela konzumirati riža kao dodatak prehrani s cilljem reguliranja razine kolesterola u krvi. Danas se ova vrsta riže može pronaći u obliku dodataka prehrani i kao sastojak u raznim jelima i proizvodima diljem svijeta.

Kako crvena riža pomaže kod zdravlja?

Crvena riža se koristi kao prirodna alternativa za smanjenje kolesterola zbog prisutnosti spoja monakolin koji djeluje blagotvorno na snižavanje razine lošeg LDL kolesterola u krvi. Crvena se riža može koristiti kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili tableta koji sadrže standardiziranu količinu monakolina K. Veoma je bitno kod primjene dodataka prehrani se pridržavati uputa navedenih na pakiranju, te je preporučljivo se prethodno posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što počnete uzimati tablete. Crvena riža se može koristiti i u kuhinji kao sastojak u raznim jelima. Može se koristiti za pripremu rižota, umaka ili kobasica kako bi se dobila karakteristična crvena boja i blagi okus. Bitno za napomenuti je kako količina monakolina K u crvenoj riži može biti manja nego u tabletama, te stoga njegov učinak na smanjenje kolesterola može biti manje izražen nego s primjenom tabletama. Bitno je za navesti ako koristite crvenu rižu kako biste doveli kolesterol u ravnotežu, bitno je i promijeniti svoju prehranu te pripaziti na unos masti i kolesterola.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...