Cijene roaminga između zemalja zapadnog Balkana i EU niže od 1. listopada 2023.

Date:

Telekom operateri iz Europske unije i zemalja zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o Roamingu kojom se omogućava smanjenje cijena rominga između EU i regiona od 1. listopada 2023., čime je započeo današnji samit EU i zapadnog Balkana u Tirani.

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu izjavila je da je prvo pitanje koje im je bilo upućeno nakon što je režim rominga kao kod kuće stupio na snagu u našem regionu prošlog srpnja bilo kada će se smanjiti cijene rominga sa Europskom unijom, prenosi RTV Herceg Bosne.

– I to je prva stvar na kojoj smo počeli raditi nakon tog 1. srpnja. Drago mi je da mogu reći da je to vrijeme došlo i da će cijene rominga između zapadnog Balkana i Europske unije pasti zajedno s lišćem naredne jeseni. To je, međutim, tek početak procesa do ostvarivanja krajnjeg cilja smanjivanja cijena rominga između EU i regiona na približno isti nivo domaćih cijena – rekla je Bregu.

Navedeno je da će svaki telekom operater iz EU i regiona koji je potpisnik Deklaracije razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cijena za svoje korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama, dok će prva značajna smanjenja cijena usluga prijenosa podataka u romingu stupiti na snagu od 1. listopada 2023. 

Važno je da kreatori politika na zapadnom Balkanu ubrzaju provođenje reformi politika u telekom sektoru, u skladu sa zaključcima Digitalnog samita zapadnog Balkana 2022., a u cilju stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta regiona i poticajnijeg poslovnog okruženja. Ekonomije sa zapadnog Balkana trebaju provesti pomenute reforme najkasnije do kraja 2023., priopćeno je iz RCC-a.

Izvor:Dnevnik.ba

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...