Cijena para obuće proizvedene u BiH često veća od plaće radnika

Date:

Stanje u tekstilnoj industriji u BiH ponovno je u svojevrsnoj krizi i kompanije koje se bave ovom djelatnošću imaju sve više problema.

Radnici na kraju najviše ispaštaju i sve više ih dobiva otkaz. Kompanije imaju probleme sa narudžbama, a to se najviše reflektira na radnike koji ostaju bez posla zbog “posljedica inflacije, krize i promijenjenih uvjeta na tržištima”.

Samo u posljednjih par mjeseci imamo izjave predstavnika kompanija iz Visokog, Novog Travnika, Bosanskog Petrovca, Bužima i Kiseljaka, koji su izvijestili javnost o prinudnim otkazima.

Švedska kompanija “Kavat”, koja posluje na području Novog Travnika, prije nekoliko dana nedavno je odlučila otpustiti 90 radnika, a razlog su nepovoljna kretanja na tržištu.

Kako su iz uprave ovog poduzeća izjavili za medije, nepovoljna kretanja na tržištu prisilila su menadžment na najteže mjere, a usprkos tome traže se načini da se iznađe najbolje rješenje iz trenutne krize i novih poslovnih prilika.

Napravljen je plan i program zbrinjavanja, uspostavljen kontakt sa Zavodom za zapošljavanje SBŽ/ŽSB, kao i sa firmama iz slične branše, a sve s ciljem da se ova situacija koliko je to moguće u svim okolnostima, dijelom i ublaži. Također, svima će biti isplaćena zakonski obračunata otpremnina, kazali su iz Kavata.

Inače, Kavat je izgubio kupca koji je uzimao 80 posto ukupne proizvodnje ove kompanije.

Iz Prevent grupacije su nedavno priopćili da su otkazi za više desetina radnika iz pogona u Visokom i Bužimu posljedica globalne krize. Sličnu sudbinu je doživjelo i 52 radnika kompanije Alma Ras iz Bosanskog Petrovca. Razlozi su identični. Recimo Globus-konfekcija iz Kiseljaka, također je nedavno ugasila proizvodnju. Otkaz je dobilo 70 radnika. Njih su “dokusurili” potezi partnera iz Njemačke koji im je od maja obustavio sva plaćanja. Nažalost, ovo je samo dio gradova u kojima se od početka godine u firmama za proizvodnju tekstila i obuće bilježi stalni pad broja zaposlenih i kako prognoze govore, ovo će se samo nastaviti.

Ekonomista Igor Gavran je u izjavi za Klix.ba napomenuo da su ekonomski motivi vlasnika proizvodnih pogona bili prevladavajući prilikom donošenja odluke da li zatvoriti pogon. Naglasio je da ta odluka u konačnici ne zavisi toliko od samog bh. vlasnika proizvodnog pogona, koliko od stranih kompanija, brendova za koje rade.

Kada strani brendovi odluče, onda su prvi na meti dobavljači u drugim zemljama, izjavio je.

Ukazao je da je tekstilna industrija i u drugim dijelovima svijeta u krizi, što je slučaj i u Turskoj. Kao razlog za to je istakao inflaciju, rast cijena potrepština, uslijed koje ljudi manje kupuju tekstilne predmete. Gavran je domaćim kompanijama predbacio dvije stvari.

Odgovornost je na domaćim kompanija što su propustile priliku da razviju vlastite brendove. Dio ovih reduciranja jeste objašnjivo, ali i kompanije svakako imaju odgovornost, ističe Gavran za Klix.

Smatra da je Bosna i Hercegovina kvalitetom proizvodnje konkurentna u europskoj tekstilnoj industriji. No, podsjetio je da se ta kvaliteta nije odrazila na plaće radnika tekstilne industrije. Podsjetio je da je cijena para obuće jednog brenda, proizvedenog u Bosni i Hercegovini, često veća od plaće radnika koji ga je napravio.

Također je napomenuo da Bosna i Hercegovina ne može pojedinim državama biti konkurentna u troškovima proizvodnje, kao što je npr. Bangladeš. To smatra jednim od razloga zašto su domaće kompanije trebale razvijjati svoje brendove, a ne samo da proizvode za strane brendove, prenosi Posušje.info

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...