Box ili boks?

Box ili boks?

Boks je borilački sport koji se sastoji od fizičkog sukoba između dvije osobe u ringu, koje koriste rukavice kako bi udarale jedna drugu. Ovaj sport ima dugu i bogatu povijest, a prvi se put pojavio u drevnoj Grčkoj. Odatle se proširio po cijelom svijetu, postao je popularan u Engleskoj, a zatim i diljem Europe i Amerike.

Kako se piše ovaj poznati sport? Mnogi ljudi se pitaju da li se piše box ili boks.

U hrvatskom standardnom jeziku, pravilno je pisati boks. To je imenica muškog roda koja dolazi od engleskog glagola boxing. Riječ je o kratkosilaznom naglasku, a izgovara se kao boks.

Boks se sastoji od nekoliko različitih kategorija, koje se dijele prema težini boraca. Najlakša kategorija je muha, a najteža je teška kategorija.

Boksači se bore u ringu, a pobjednik je onaj tko izdrži sve runde i tko dobije više bodova od svog protivnika. Ovaj sport zahtijeva veliku brzinu, snagu, izdržljivost i taktičko razmišljanje.

Boks je sport koji ima svoje pravilnike i propise. Borci moraju nositi rukavice kako bi se izbjegle teže ozljede, a također postoje i pravila koja se odnose na udarce koji su dozvoljeni.

Ovaj sport je poznat po tome što zahtijeva veliku disciplinu i fokus, a pobjeda u boksu može biti posebno zadovoljstvo za borca.

U posljednjih nekoliko desetljeća, boks je postao sve popularniji. Postoje mnogi poznati boksači koji su postali zvijezde zbog svog talenta i reputacije. Među najpoznatijim su Muhammad Ali, Mike Tyson, Floyd Mayweather i Manny Pacquiao, koji su svi postigli ogromnu slavu i poštovanje u boksačkom svijetu.

Ukratko, boks je borilački sport koji se sastoji od fizičkog sukoba između dvije osobe u ringu. Pravilno se piše boks, a ovaj sport zahtijeva veliku brzinu, snagu, izdržljivost i taktičko razmišljanje. Boks je popularan diljem svijeta, a postoji mnogo poznatih boksača koji su postigli ogromnu slavu i poštovanje u ovom sportu.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori