Bojenje tkanina – Kako i koju boju upotrijebiti za koju tkaninu

Tkanina u metraži je uglavnom već obojana

Sve što je perivo, može se i bojati, sve što je već obojano pranjem i nošenjem se haba i gubi intenzitet boja, pa izblijedjelu odjeću mnogi osvježe bojanjem kod kuće. Tkanina u metraži je uglavnom već obojana, no, bijele tkanine i jeftina, a popularna “žutica” imaju posebno mjesto u tinejdžerskoj modi, jer sasvim mlade djevojke se vole poigravati kreativnim modnim idejama. Bojanje iznošene odjeće je također zabavno.

Svaka generacija tek stasalih tinejdžerica se okuša u bojanju bijelog “indijskog” platna, žutice ili neke druge jeftinije posve bijele tkanine kupljene povoljno. Naravno, morate znati da postoje tri vrste boja i tkanina ih sve upija. Boje za bojenje u hladnoj vodi su za prirodne i osjetljive materijale i za mješavine prirodnih i umjetnih vlakana, boje za bojenje u vrućoj vodi dolaze u trgovine u prahu i pogodne su za sve umjetne materijale, a boje za bojenje tijekom pranja se mogu miješati s deterdžentom, bojenje se odvija u stroju za pranje rublja.

Ispitajte sastav tkanina koje želite bojiti

Svilu, vunu i pamučne tkanine koje želite bojiti batik metodom, najbolje je bojiti hladnim bojenjem, što znači potapanjem u rastvor boje u hladnoj vodi. Ako su vaše tkanine mješavina viskoze i umjetne svile ili poliestera i pamuka, također trebate hladno bojenje. Ako nemate deklaraciju o sastavu platna koji će te bojiti, ispitajte sastav tkanina koje želite bojiti, najbolje je s ruba tkanine izvući nekoliko niti za testiranje sastava koje se izvodi spaljivanjem niti osnove i potke.

Prirodna vlakna gore i za sobom ostavljaju pepeo, umjetna vlakna se kvrče i smolasto tope u tvrdu smolastu kuglicu. Bez obzira koje boje i koju vrstu bojenja ćete koristiti za svoje tkanine, uvijek nosite zaštitne kozmetičke, kirurške ili gumene rukavice za kućanstvo. I za hladno i za vruće bojenje tkanina osigurajte prostor da ne obojite i pošpricate sve oko sebe. Ako imate mogućnosti najbolje je to raditi vani. Obavezno čitajte upute proizvođača boja na vrećici boje i držite ih se.

Bojenje tkanina u perilici za rublje

Hladno i vruće bojenje zahtijevaju potapanje u rastvor boje na preporučeno vrijeme, zatim nekoliko ispiranja obojenog materijala, a preporuka je da u zadnje ispiranje dodate ocat, neka tkanina bude malo duže potopljena u tu octenu vodu da se boja zafiksira. Bolja i čistija opcija je bojenje tkanine u perilici za rublje, s tim da u odjeljak za omekšivač također možete uliti ocat za fiksiranje boje, a taj ocat će počistiti i ostatke boje iz perilice.

Bez obzira na to koju boju ćete koristiti za bojenje tkanina u pranju i bez obzira na dodavanje octa, u odvodnom crijevu i na dnu filtera mogu ostati tragove boje. Da bi potpuno očistili perilicu nakon bojenja odvrtite je nakon bojenja na prazno, dodajte jednake dijelove deterdženta za rublje, sode bikarbone i octa i uključite na maksimalnu temperaturu. Pustite da se svi programi odvrte do kraja i vaša perilica će biti kao nova i možete je dalje koristiti bez straha da će nešto biti pofarbano.

Izvor:arz.hr

Hercegovka,net

Odgovori