Banke u BIH podigle kamate na kredite, trend će se nastaviti

Nakon što je Europska središnja banka podigla kamatne stope više od očekivanog i određene banke u BiH podigle su kamate na kredite s promjenjivom stopom. Stručnjaci prognoziraju da će se taj trend nastaviti jer je to jedini način gušenja inflacije i normalizacije stanja.

U državi u kojoj se i cipele kupuju na rate povećanje kamate čak i za 0,5 % je financijski problem u kućnom proračunu, prenosi N1.

Građani su nezadovoljni.

“Svi smo zaduženi i država ne pitajući još nas zadužuje, mi to moramo vratiti, čak i ono nerođeno dijete je zaduženo.”

“Vidite kakva je situacija još i dizati kamate znate li što znači to za ljude.”

“Ja sam naravno zadužena kao i svi u ovoj zemlji.”

“Oni rade kako oni hoće, kako oni trebaju, naši političari ne brinu o tome i to je tako.”

“O tome nismo ni raspravljali nismo se ni snabdjeli potrebnim informacijama to pitajte Vijeće ministara i agenciju za bankarstvo.”, kaže Dušanka Majkić, izaslanica Doma naroda BiH.

Iz Agencije za bankarstvo poručuju da razloga za paniku još uvijek nema. Promjene se dešavaju isključivo za ranije ugovorene kredite s promjenjivom stopom. S druge strane, kamata za nove kredite, zaključno sa 30.06., na povijesnom je minimumu.

“Ono u što mi zaista vjerujemo je da će politike ESB biti odmjerene i da neće doći do dramatičnog daljeg povećanja, to će ostati vjerojatno u onim ranije prognoziranim okvirima 2-2-2, jer je i dalje ciljna stopa inflacije 2, da bi se ona postigla kamatne stope ne mogu rasti daleko više od dva. Očekuju se one mjere da se održi gospodarski rast na nivou eurozone.”, kaže Admir Lukić, Agencija za bankarstvo FBiH.

Tok inflacije je teško prognozirati s obzirom na okolnosti i uvjete koji nas čekaju ove zime.

“Ovo je jedna situacija na makro ekonomskom planu kakvu ekonomisti do sada nikada nisu vidjeli. Molim vas građani shvatite, da ako kamatne stope rastu u Europi u Americi u razvijenom svijetu, a rastu i još će rasti, one će rasti i u BiH. Tu nema dvojbe.” ističe Sanel Halibegović,ekonomski stručnjak.

Jedina mjera o kojoj građani s varijabilnom kamatom moraju što prije razmisliti je reprogram i fiksiranje stope, poručuje ekonomski stručnjak Halilbegović jer neprevediva, globalna ekonomska kriza može potrajati godinama.

Izvor:Desk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)