Austrija : Počela isplata klimatskog bonusa i naknade za povećanje troškova života

Od 01.rujna počela isplata klimatskog i antiinflacijskog bonusa. Odrasli dobivaju 500 eura, a maloljetnici 250. Tko ima unesen broj tekućeg računa u FinanzOnline ili prima naknade od mirovinskog osiguravajućeg društva, novac će automatski dobiti na račun.

1,2 milijuna stanovnika Austrije čiji su podaci nepoznati ili koji nemaju račun dobivaju bonus u obliku Sodexo vaučera koji se šalju pismom RSa. Prijava nije potrebna.

Od danas, 1. rujna, počinje slanje pošiljki s vaučerima, a dnevno će se slati 60.000 pisama korisnicima, priopćeno je iz Ministarstva zaštite klime. Prvi bonovi trebali bi stići oko 7. rujna, no zbog velikog broja isporuka će potrajati do kraja rujna, kažu u ministarstvu.

Sodexo vaučeri dolaze u apoenima od 50 EUR i mogu se iskoristiti u nekoliko tisuća tvrtki iz svih sektora diljem Austrije do kraja 2023. godine. Vaučeri se isporučuju RSa pismom koje se može primiti samo osobno ili uz punomoć. Potrebno ih je osobno preuzeti u pošti.

Klimatski bonus je “srce eko-socijalne porezne reforme”, naglašava ministrica za klimu Leonore Gewessler (Zeleni), a namijenjen je nagrađivanju klimatski prihvatljivog ponašanja.

U sklopu vladinog paketa protiv inflacije od šest milijardi eura, povećan je s prvotnih 100 do 200 eura na 250 eura za ovu godinu, a dodano je još 250 eura za kompenzaciju inflacije. Vlada je prvotno pretpostavljala da će klimatski i antiinflacijski bonus biti isplaćen od početka listopada, no zahvaljujući bržim pripremnim radovima novac će sada biti isplaćen u rujnu.

Izvor:kroativ.at

Foto: Geralt / Pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)