Anita Prka Đurašić: Ne budi narcis

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti. Tog se dana prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

27. Dan narcisa obilježen kao humanitarna akcija i javnozdravstvena kampanja u podizanju svijesti o važnosti prevencije raka dojke.

Bila sam zadnji put prije dvije godine, a par mjeseci kasnije preminula mi je prijateljica od raka dojke. Vrlo je teško smoći snage i doći na Dan narcisa, dok misliš na tolike žene koje su oboljele, pa i one koje su izgubile bitku.
Pomoći možete na razne načine, ne morate nužno doći na samu manifestaciju koja se održava zadnje subote u ožujku , možda možete pomoći nekoj ženi koja je oboljela, potaknuti žene u svojoj okolini na prevenciju i odlazak na preglede.
Sjetivši se danas u svojim mislima i molitvama svih hrabrih lavica koje se bore protiv ove zloćudne bolesti, šaljem im podršku i želju u dobar ishod.

Želim svim ženama bolje uvjete za prevenciju, liječenje, ali i veću uključenost društva i osvještavanje uloge žene koja oboli i kojoj treba pored praktične pomoći i empatija i razumijevanje društva na svim razinama. I te su žene nekome kćeri, supruge, majke, prijateljice, kume, susjede …
Čuvajte svoje žene, one igraju mnoge uloge u životu i drže sve konce u rukama, od kuče, obitelji i posla nadalje.
Stoga zaslužuju samo najbolje, i medicinski, ali i ljudski.
A samim ženama bih uputila poruku: Ne budi narcis, pregledaj svoje dojke! 

Hercegovka.net

Odgovori